România va avea numai opt județe. Legea pentru reorganizarea administrativ-teritorială, în dezbatere

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Harta administrativă a României
Harta administrativă a României
La Senat a fost pusă în dezbatere publică o lege care va duce la o reorganizare semnificativă a unităților administrativ-teritoriale ale țării. 

Actul normativ prevede înființarea Comisiei Naționale de Reorganizare Teritorială, care va avea un rol central în implementarea acestei reforme, ce vizează creșterea eficienței și reducerea fragmentării administrative.

Comisia Națională de Reorganizare Teritorială

Conform noii legi, Comisia Națională de Reorganizare Teritorială va fi formată din reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, alături de specialiști din domeniul amenajării teritoriului și reprezentanți ai organizațiilor comunitare. Aceasta va avea sarcina de a elabora Strategia de Reorganizare Teritorială în termen de 12 luni de la adoptarea legii.

Strategia va cuprinde propuneri privind restructurarea unităților administrativ-teritoriale, inclusiv fuziunea localităților și modificarea limitelor acestora, urmând să fie supusă dezbaterii publice pentru o perioadă de șase luni. După finalizarea consultărilor, Guvernul va înainta Parlamentului strategia spre dezbatere și vot.

Beneficii pentru localitățile care fuzionează

Una dintre principalele prevederi ale legii este aceea că localitățile care decid să fuzioneze vor beneficia de stimulente fiscale. Acestea vor primi o majorare de 7 puncte procentuale a cotei din impozitul pe venit pe o perioadă de 10 ani, facilitând astfel dezvoltarea și modernizarea acestora. De asemenea, vor putea primi alte stimulente decise de Comisia Națională de Reorganizare.

Alegeri locale după reorganizare

După adoptarea Strategiei de Reorganizare Teritorială, în termen de 12 luni, se vor organiza alegeri pentru autoritățile administrației publice locale pe întreg teritoriul României. Acest pas este esențial pentru implementarea noii structuri administrativ-teritoriale.

Modificări ale structurii administrative

Conform legii, teritoriul României va continua să fie organizat în județe, orașe și comune, însă noile prevederi stabilesc criterii mai clare pentru clasificarea acestora. Orașele și municipiile vor trebui să aibă un număr minim de 20.000 de locuitori, iar comunele cel puțin 3.000 de locuitori, cu excepții justificate de către Comisia Națională de Reorganizare Teritorială.

În plus, municipiul București va fi organizat în subdiviziuni administrativ-teritoriale, denumite districte, ale căror atribuții și număr vor fi stabilite ulterior prin Strategia de Reorganizare.

Protecția drepturilor minorităților

Un element important al legii este interdicția de a modifica limitele teritoriale ale unităților administrativ-teritoriale în așa fel încât să afecteze drepturile minorităților naționale. Orice modificare a limitelor care ar putea schimba proporția cetățenilor aparținând minorităților este interzisă, asigurând astfel protecția acestora conform Constituției și tratatelor internaționale la care România este parte.

Intrarea în vigoare și abrogarea legilor anterioare

Prevederile legii vor intra în vigoare imediat după publicarea acesteia în Monitorul Oficial. De asemenea, Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativ-teritorială a teritoriului României va fi abrogată după rămânerea definitivă a rezultatelor alegerilor locale desfășurate în conformitate cu noile reglementări.

Noua lege va reprezenta un pas important pentru reformarea administrației publice locale din România, având ca scop creșterea eficienței și adaptarea la noile realități socio-economice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Harta administrativă a României
Într-un magazin de bijuterii din aur / Foto: Freepik
Marcel Ciolacu
Dumitru Chisăliță

Populism și prețuri mai mari la gaze și combustibili

Dumitru Chisăliță, directorul general al Asociației...

Cipuri / FOTO: Unsplash

Germania suspendă un important proiect industrial

Autoritățile germane au anunțat miercuri că suspendă un...

Bani
Viktor Orban și Peter Magyar (dreapta, spate) / Foto: Parlamentul European
Boeing
Turcii se confruntă cu o puternică inflație / Foto: bass_nroll / Flickr

Sfatul FMI pentru Turcia: Nu vă jucați cu salariul minim

Jim Walsh, șeful misiunii FMI în Turcia, a declarat...

Luiz Inacio Lula da Silva / FOTO: Wikipedia
Avion de luptă F-35 / Foto: US Navy

Lockheed Martin: Un posibil sfârșit de ciclu financiar

Pentru Lockheed Martin, războiul nu rimează întotdeauna...

Banca Națională a României
Adrian Câciu

Câciu: România nu are, de fapt, o cotă unică

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor...

Asigurări / Ilustrație: DCBusiness

Guvernul a adus modificări Legii asigurărilor

Guvernul a adus modificări semnificative Legii...

Taxe
Ray-Ban
Angajați / Foto: Freepik

De ce persoanele de peste 45 de ani nu-și caută job-uri?

Persoanele cu vârsta de peste 45 de ani sunt reticente...

Dolari / Foto: Freepik
Muncitori într-o fabrică de confecții / Foto: Ministerul Muncii
foto: pexels.com
Banca Națională a României
Familie / FOTO: Freepik
Sobă pe lemne / Foto: Freepik

pixel