România, vulnerabilă la un război comercial. Cine crede asta

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Estimări bazate pe date concrete
Estimări bazate pe date concrete
Filipine şi Egipt sunt cele mai rezistente economii emergente la un posibil război comercial, în timp ce Mexicul este cea mai vulnerabilă din cauza exporturilor sale mari spre SUA, arată o analiză realizată de Bloomberg în rândul a 21 de economii emergente. 

Printre economiile vulnerabile se regăseşte şi România (locul 17 din 21), alături de Chile, Africa de Sud, Croaţia şi Mexic. Acest clasament a fost realizat pe baza unor indicatori precum: impactul războiului comercial (în funcţie de ponderea exporturilor spre SUA şi China raportată la PIB-ul nominal), poziţiile de cont curent, ratingul suveran şi rezervele valutare.

Majoritatea ţărilor care se situează pe primele poziţii în acest clasament au perspective robuste de creştere economică. Scorurile înregistrate de Filipine şi Egipt sunt mai mari pentru că recentele vânzări de pe pieţele în curs de dezvoltare au lăsat activele lor relativ subevaluate. În schimb, Mexicul se confruntă cu ameninţarea unor noi tarife vamale din partea preşedintelui SUA, Donald Trump.

Până unde se va merge?

"Economiile care au fie o cerere internă solidă, mai mici expuneri comerciale pe China şi SUA sau cele cu mai multe restricţii pentru investitorii străini să acceseze pieţele sunt mai izolate. Este de înţeles de ce ţări precum Mexicul, care sunt mai vulnerabile la încetinirea economiei SUA, au un scor mai slab", a declarat Satoru Matsumoto, manager la Asset Management One Co.

Citește și China pune pe masă o armă de coșmar în războiul comercial cu SUA

Investitorii sunt în căutarea unor active de pe pieţele emergente care continuă să ofere valoare pe fondul valului de vânzări declanşat de escaladarea războiului comercial la începutul acestei luni. Atunci, preşedintele american Donald Trump a impus taxe vamale suplimentare de 25% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari. În replică, Ministerul chinez de Finanţe a informat că, începând cu data de 1 iunie 2019, vor fi impuse tarife vamale suplimentare variind între 5% şi 25% pentru un număr de 5.140 de produse americane în valoare de 60 de miliarde dolari.

Analiştii se întreabă acum până unde ar putea merge acest război comercial? Un fost vice-ministru al Comerţului a avertizat că există pericolul unui război comercial care ar putea dura "peste 30 de ani şi chiar 50 de ani".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața!
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...


pixel