Românii câștigă mai mult ca niciodată, dar banii dispar rapid!

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Veniturile totale medii lunare au fost, în trimestrul III 2024, în termeni nominali, de 8.255 lei pe o gospodărie, reprezentând 3.299 lei pe o persoană, în creştere cu 0,5% pe o gospodărie, respectiv cu 0,7% pe o persoană, faţă de trimestrul II 2024, conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Comparativ cu trimestrul III al anului precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie cât şi cele pe o persoană au crescut cu 13,1%.

Cheltuielile consumă 85% din venituri

Cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost, în trimestrul III 2024, de 7.012 lei pe o gospodărie (2.803 lei pe o persoană) şi au reprezentat 85% din veniturile totale, în creştere cu 92 lei pe o gospodărie faţă de trimestrul II 2024. Comparativ cu trimestrul III al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie, cât şi cele pe o persoană au crescut cu 9%.

Veniturile băneşti medii lunare au fost, în trimestrul III 2024, de 7.725 lei lunar pe o gospodărie (3.088 lei pe o persoană) în creştere cu 1,2% faţă de trimestrul II 2024, iar veniturile în natură de 529 lei lunar pe o gospodărie (211 lei pe o persoană), în scădere cu 7,8% faţă de trimestrul II 2024.

Din ce câștigă românii bani

Salariile brute şi alte drepturi salariale au fost de 5.469 lei lunar pe o gospodărie şi au format cea mai importantă sursă din veniturile totale (66,3% din veniturile totale ale gospodăriilor, în scădere faţă de trimestrul II 2024 cu 1,5 puncte procentuale). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, o contribuţie însemnată au avut-o atât veniturile din prestaţii sociale de 1.751 lei lunar pe o gospodărie (21,2% în trimestrul III 2024, respectiv, 19% în trimestrul II 2024 din veniturile totale ale gospodăriilor), cât şi veniturile în natură (6,4% în trimestrul III 2024, respectiv, 7% în trimestrul II 2024), formate din valoarea veniturilor în natură obţinute de salariaţi şi beneficiari de prestaţii sociale (1,4% în trimestrul III 2024, respectiv, 1,7% în trimestrul II 2024) şi din valoarea în lei a produselor agroalimentare şi nealimentare consumate din resurse proprii (5% în trimestrul III 2024, respectiv, 5,3% în trimestrul II 2024).

Rural vs. urban

În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, nivelul venitului total mediu lunar pe o gospodărie în mediul urban în trimestrul III 2024 a fost de 9.188 lei, de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural, iar pe o persoană de 3.962 lei, de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural. Din punct de vedere al structurii veniturilor totale, în trimestrul III 2024, în mediul urban, ponderea salariilor brute şi a altor drepturi salariale în veniturile totale a fost de 72,5%, mai mare cu 16,3 puncte procentuale faţă de cea din mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea veniturilor din prestaţii sociale a fost de 22,3%, mai mare cu 1,8 puncte procentuale faţă de cea din mediul urban. Ponderea veniturilor în natură a fost de 10,6% în mediul rural, de 2,8 ori mai mare faţă de cea din mediul urban.

Pe ce cheltuie cel mai mult românii

Cheltuielile băneşti medii lunare au fost, în trimestrul III 2024, de 6.598 lei pe o gospodărie (2.637 lei pe o persoană), mai mari cu 1,7% faţă de trimestrul II 2024. Contravaloarea consumului de produse agroalimentare şi nealimentare din resurse proprii, în trimestrul III 2024, a fost, în medie, de 414 lei lunar pe o gospodărie (165 lei pe o persoană), în scădere cu 4,6% faţă de trimestrul II 2024.

În trimestrul III 2024, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării au fost consumul (cheltuielile băneşti de consum şi contravaloarea consumului uman din resurse proprii) de 4289 lei lunar pe o gospodărie (61,1%) şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, taxelor de 2270 lei pe o gospodărie (32,4%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (cheltuielile băneşti de producţie şi contravaloarea consumului furajer din resurse proprii) de 125 lei pe o gospodărie (1,8%).

INS menţionează că mediul de rezidenţă evidenţiază diferenţe între nivelul cheltuielilor totale medii lunare. În mediul urban cheltuielile medii lunare pe o gospodărie au fost de 7.788 lei, mai mari de 1,3 ori decât în mediul rural. Astfel, o persoană din mediul urban a cheltuit, în medie, 3.358 lei lunar, de 1,5 ori mai mult decât o persoană din mediul rural. Din punct de vedere al structurii cheltuielilor totale, în mediul urban, ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuţii, cotizaţii şi taxe a fost de 35,7% în cheltuielile totale, cu 8,7 puncte procentuale mai mare decât în mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare şi nealimentare din resurse proprii a fost de 11,0% în cheltuielile totale, de 4,1 ori mai mare decât în mediul urban.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1422 lei pe o gospodărie au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum medii lunare ale gospodăriilor (33,1%). Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile lunare destinate pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili în valoare de 604 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 14,1%, de cele pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte în valoare de 334 lei pe o gospodărie, cu o pondere de 7,8% în cheltuielile totale de consum medii lunare şi de cele pentru băuturile alcoolice, tutun în valoare de 308 lei pe o gospodărie, cu o pondere de 7,2% în cheltuielile totale de consum medii lunare. Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor medii lunare ale gospodăriilor populaţiei a fost cel efectuat pentru educaţie de 11 lei pe o gospodărie (0,3% din cheltuielile totale de consum medii lunare).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Din cauza prețului la gaze / Foto: Freepik

Noile oferte de preț la gaze pentru populație

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Tarom

Tarom introduce zboruri interne de la 23 €

Tarom vine cu oferte de preț pentru rute interne care...

Elon Musk / Foto: NASA / Flickr
Bani / sursa: Freepik.com
Bancnote
Groenlanda. Foto: pexels.com
O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Evergrande

Lovitură pentru chinezii de la Evergrande

Evergrande, una dintre marii dezvoltatori chiezi care se...

Ce se întâmplă cu ajutoarele sociale în 2025

Valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) va...

Ger / Foto: Freepik
Kristalina Georgieva
Greva. Foto: pexels.com

O grevă împotriva reformei pensiilor paralizează Belgia

Zeci de zboruri și două treimi din trenurile din Belgia...

Cererea de uraniu va crește / Foto: AIEA / Flickrr

Arabia Saudită, pregătită să îmbogățească și să vândă uraniu

Arabia Saudită plănuiește să valorifice toate resursele...

Turiști în aeroport / Foto: Freepik

Turiștii primesc o nouă protecție prin lege

O nouă ordonanță intrată în vigoare din luna decembrie...

Nu mai înțelege nimeni nimic! Foto: Freepik

Tanczos Barna, afirmații contradictorii despre creșterea TVA

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, stârnește mirare...

Donald Trump
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Bursa de Valori București / FOTO: Facebook
Transelectrica / FOTO: Facebook
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Bill Gates
Drone militare / Foto: DCBusiness

Iranul provoacă noi îngrijorări la nivel internaţional

Iranul provoacă noi îngrijorări la nivel internaţional. 

Grafică: Oana Pavelescu / DCBusiness
Tehnologie Apple

Tot ceea ce se știe despre iOS 19

În Europa, utilizatorii de iPhone și iPad așteaptă luna aprilie pentru a...

Benzinărie

Cât costă benzina și motorina astăzi, 12 ianuarie 2025

Prețul carburanților continuă să crească. 

În magazin / FOTO: Freepik
Petroliști

pixel