Cât costă benzina și motorina la început de săptămână
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
În ţară au fost organizate 18.662 de secţii de votare, iar în Bucureşti - 1.264. Românii din diaspora vor vota la referendum în 378 secţii de votare. 192 vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 186 - în alte locaţii. Cele mai multe secţii de votare vor fi în Italia (58), Spania (48), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15), Germania (14).
Pentru referendum, au fost tipărite 21.099.107 buletine de vot şi peste 19,4 milioane de timbre autocolante, fiind confecţionate 95.570 de ştampile cu menţiunea 'Votat', potrivit ministrului de Interne, Carmen Dan.
Secţiile de votare se vor deschide, în fiecare zi de referendum, la ora 7,00 şi se vor închide la ora 21,00.
Unde şi cum pot vota românii
Au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Cetăţenii români care împlinesc vârsta de 18 ani pe 7 octombrie au dreptul să îşi exprime voinţa prin vot doar în această zi, potrivit unei hotărâri BEC.
Cetăţenii care, în ziua referendumului, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală pot să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei, pe baza actului de identitate.
Actele de identitate pe baza cărora alegătorii pot vota la referendum sunt: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare; paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.
Informări BEC privind prezenţa la urne
Orele la care informaţiile privind prezenţa la vot vor fi disponibile şi date publicităţii în cele două zile prin afişare pe site-ul BEC sunt 11,30, 14,30, 17,30, 20,30 şi 22,30.
Prima raportare a prezenţei la vot este programată la ora 11,30 pentru datele colectate până la ora 10,00. Următoarele informări vor fi la 14,30 - pentru ora 13,00; la 17,30 - pentru ora 16,00; la 20,30 - pentru ora 19,00; la 22,30 - pentru ora 21,00.
Colectarea datelor privind prezenţa populaţiei la vot se realizează pe baza mesajelor text SMS transmise numai prin intermediul telefoanelor mobile puse la dispoziţie de către STS către sistemul informatic de preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare.
Curtea Constituţională - ultimul cuvânt în validarea referendumului
Rezultatele centralizate la nivel naţional de către Biroul Electoral Central, cuprinzând numărul voturilor valabil exprimate pentru fiecare răspuns de pe buletinul de vot şi numărul voturilor nule, se înaintează, cu pază militară, la Curtea Constituţională, în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării.
CCR prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional şi confirmă rezultatele acestuia.
Legea de revizuire a Constituţiei intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României a hotărârii Curţii Constituţionale de confirmare a rezultatelor referendumului. CCR publică rezultatul referendumului în Monitorul Oficial al României şi în presă.
Condiţii de validare a scrutinului
Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul naţional să fie valabil este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente. Referendumul va fi validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.
Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată în luna septembrie de Senat.
Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".
Articolul 48 din Constituţie prevede că ''Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi''.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...