Românii, vizaţi de o nouă înşelătorie. Alertă DNSC

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Fraudă / Grafică: Oana Pavelescu
Fraudă / Grafică: Oana Pavelescu
Tentativele de fraudă de tip pig butchering vizează utilizatori din România.

Utilizatorii din România sunt vizaţi de o campanie de fraudă de tip pig butchering, care poate produce prejudicii devastatoare victimelor, atenţionează echipa Dispeceratului Naţional de Securitate Cibernetică, recomandând vigilenţă sporită în interacţiunile din mediul online.

"Ce este pig butchering? Un tip de fraudă în care atacatorii câştigă treptat încrederea victimelor, pe parcursul unor perioade îndelungate de timp, sub pretextul căutării de prieteni. Ulterior, aceştia vor convinge victimele să depună bani în platforme de investiţii false. Deoarece platformele sunt controlate de atacatori, aceştia pot simula câştiguri semnificative care încurajează victima să depună şi mai multe fonduri. La final, atacatorii fură toate fondurile depuse, de regulă sume foarte mari", explică experţii DNSC.

Aceştia recomandă, pentru protecţie faţă de pig butchering: fiţi atenţi, citiţi cu grijă mesajele provenite de la necunoscuţi şi nu acţionaţi impulsiv; nu accesaţi linkuri din mesaje text venite de la surse necunoscute şi evitaţi complet interacţiunea cu platformele recomandate de atacatori; contactaţi imediat banca dacă aţi depus fonduri în platforma controlată de atacatori şi nu îi puteţi retrage; raportaţi incidentul autorităţilor, pe platforma PNRISC (https://pnrisc.dnsc.ro/), fie la numărul de urgenţă 1911. 

 

Din aceeaşi categorie: Sesizări privind utilizarea identităţii Poştei Române în diverse campanii Scam

 

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat luni, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că au fost analizate, în această perioadă, numeroase sesizări privind utilizarea identităţii Poştei Române în diverse campanii de tip Scam.

"Atacatorii trimit un SMS care conţine un link (short-url) prin care solicită victimelor completarea datelor necesare livrării unui colet. Accesarea link-ului redirecţionează victima către un site ce seamănă foarte mult cu cel oficial al Companiei Naţionale Poşta Română S.A., pentru a genera încredere şi a induce în eroare", se arată în postarea DNSC.

După accesarea link-ului, sunt solicitate completarea mai multor formulare: în primul formular, este afişat un mesaj fals privind starea coletului şi necesitatea completării adresei pentru reexpediere; în al doilea formular, sunt solicitate datele personale şi datele de livrare aferente coletului; în cel de-al treilea, sunt solicitate datele cardurilor bancare, inclusiv codul CVV/CVC, pentru plata unei sume mici. În realitate, cardul va fi debitat cu o sumă mai mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Joe Biden & Donald Trump / sursa foto: Wikimedia Commons
Pepeni. Foto: Freepik.com
Curs valutar / Foto: Arhivă

pixel