Roșia Montană. Marcel Boloș: ”Trebuie să negociem o variantă convenabilă nouă”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
MInistrul de Finanțe, Marcel Boloș / FOTO: Gov.ro
MInistrul de Finanțe, Marcel Boloș / FOTO: Gov.ro
Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a vorbit, la Realitatea TV, despre verdictul în cazul Roșia Montană și despre variantele pe care le are România. 

„După ce se parcurg etapele executării silite, etapa de negociere cu titularii deciziei este importantă, pentru că vom avea sau nu înțelegeri de plată în rată a celor 7 miliarde de dolari. Plata în rate înseamnă că bugetul nu va fi supus unei presiuni majore. Totul depinde de felul în care cealaltă parte înțelege greutatea de a plăti într-o singură tranșă suma”, a spus ministrul de Finanțe.

Ce spune instanța este sfânt

Marcel Boloș a precizat că multe vor depinde de modul în care vor descurge discuțiile și, firește, dacă partea română va găsi înțelegerea la care speră. ”Dacă instanța decide că nu trebuie să dăm bani, ci să-i lăsam să deschidă forajul, atunci va trebui să ne supunem instanței. Ei au solicitat 6,7 miliarde de euro și spun că suma minimă pe care au investit-o acolo, și pentru care au acte doveditoare, ar putea fi luată în calcul de instanță. Este vorba de 1 miliard de euro.

20 de zile conținutul este secret

Cele o mie de pagini ale acestui dosar sunt secrete până nu apare pe site-ul instituției. România nu are nimic de ascuns, iar decizia se poate publica. Deci, 20 de zile, conținutul este secret. Iar în această perioadă niciuna dinte părți nu are voie să comunice conținutul deciziei. După cele 2 zile avem patru luni la dispoziție pentru a ataca sau nu decizia instanței, iar în toată această perioadă avem posibilitatea de a discuta amiabil cu ei despre plata. Instanța va comunica părților decizia, în termen de 20 de zile e secretă, cu excepția părții dispozitive, adică dacă ne obligă la plată, e publică. Să sperăm că vom avea o sumă minimă de plată, adică 1 miliard de euro, plus eventualele dobânzi. Dar trebuie să ne gândim și la suma maximă, iar în funcție de sumă, ne gândim cum plătim. Acum e greu de făcut simularea de plată, pentru că nu știm care va fi suma finală.

Trebuie să găsim vinovații

Noi luăm în calcul o perioadă de plată pe o perioadă cât mai mare, ca România să poată suporta acest efort de la buget. Lunile cele mai slabe pentru încasări  la buget sunt ianuarie februarie. Deci, în această perioadă impactul va fi extraordinar de mare. Trebuie să fim foarte prudenți și să negociem o variantă convenabilă nouă. Asta numai dacă cealaltă parte este disponibilă. Nu am avut până acum încercări de înțelegere amiabilă, pentru că ei așteptau decizia tribunalului. În conținutul acestei decizii vor apărea toate acțiunile întreprinse de-a lungul timpului. În conținutul deciziei faptele vor fi precizate, iar Guvernul va decide ce etape va parcurge. Este o sumă uriașă pe care statul o plătește și cred că trebuie să găsim vinovații”, a subliniat Marcel Boloș. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel