Ironie. Rubla, cea mai performantă valută din acest an
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Rubla. Foto: Anna Tis - Pexels
Rubla. Foto: Anna Tis - Pexels
Controalele de capital impuse de Rusia au transformat rubla în cea mai performantă monedă din lume în acest an, deși nu sunt mulți cei care pot scoate profit din această revenire.

Rubla și-a reluat miercuri avansul în raport cu dolarul, odată cu redeschiderea bursei de la Moscova, după cele două zile de libere acordate cu ocazia zilei de 9 Mai. Acum a crescut cu peste 11% față de dolarul american de la începutul anului, depășind avansul de 9% al realului și devenind astfel cea mai bună creștere dintre cele 31 de monede majore monitorizate de Bloomberg. Cursul offshore a crescut chiar mai mult, aproximativ 12%.

Câștigurile rublei sunt rezultatul unei serii de măsuri luate de guvern pentru a apăra moneda lovită de sancțiunile occidentale. Pe lângă impunerea controalelor de capital, Rusia a obligat exportatorii să vândă valută și cere ca gazele sale naturale să fie plătite în ruble. Strategii spun că această revenire nu este credibilă, deoarece multe companii de tranzacționare a valutelor au încetat să mai tranzacționeze rubla, pe motiv că valoarea sa afișată nu este prețul la care poate fi tranzacționată în lumea reală.

Cu toate acestea, ironia faptului că rubla se comportă atât de bine în timp ce se află în război este remarcabilă, mai ales că alte țări care au impus controale de capital în trecutul recent nu au obținut aceleași rezultate. Turcia și Argentina au încercat măsuri similare atunci când s-au confruntat probleme similare, cu consecințe dezastruoase pentru liră și peso, care au atins noi minime istorice și nu și-au mai revenit niciodată.

Rubla a luat locul realului ca fiind moneda cu cea mai bună performanță mondială, în timp ce se apropie sfârșitul înăspririi politicii monetare din Brazilia. După ce au majorat rata de referință cu 1.075 de puncte de bază de la începutul anului 2021, factorii de decizie politică din națiunea latino-americană au semnalat o încetinire a ritmului de majorare, precum și intenția lor de a încheia ciclul în curând. În timp ce carry-ul realului va rămâne ridicat, spread-ul față de ratele din SUA se va reduce probabil pe măsură ce Rezerva Federală continuă să majoreze costurile de împrumut într-un ritm agresiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI încearcă să calmeze "optimismul exagerat" al pieţelor

Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment...

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...


pixel