Elena Mateescu: Anul agricol 2024–2025, printre cei mai secetoși din ultimul secol
România riscă să încheie anul...
Rubla și-a reluat miercuri avansul în raport cu dolarul, odată cu redeschiderea bursei de la Moscova, după cele două zile de libere acordate cu ocazia zilei de 9 Mai. Acum a crescut cu peste 11% față de dolarul american de la începutul anului, depășind avansul de 9% al realului și devenind astfel cea mai bună creștere dintre cele 31 de monede majore monitorizate de Bloomberg. Cursul offshore a crescut chiar mai mult, aproximativ 12%.
Câștigurile rublei sunt rezultatul unei serii de măsuri luate de guvern pentru a apăra moneda lovită de sancțiunile occidentale. Pe lângă impunerea controalelor de capital, Rusia a obligat exportatorii să vândă valută și cere ca gazele sale naturale să fie plătite în ruble. Strategii spun că această revenire nu este credibilă, deoarece multe companii de tranzacționare a valutelor au încetat să mai tranzacționeze rubla, pe motiv că valoarea sa afișată nu este prețul la care poate fi tranzacționată în lumea reală.
Cu toate acestea, ironia faptului că rubla se comportă atât de bine în timp ce se află în război este remarcabilă, mai ales că alte țări care au impus controale de capital în trecutul recent nu au obținut aceleași rezultate. Turcia și Argentina au încercat măsuri similare atunci când s-au confruntat probleme similare, cu consecințe dezastruoase pentru liră și peso, care au atins noi minime istorice și nu și-au mai revenit niciodată.
Rubla a luat locul realului ca fiind moneda cu cea mai bună performanță mondială, în timp ce se apropie sfârșitul înăspririi politicii monetare din Brazilia. După ce au majorat rata de referință cu 1.075 de puncte de bază de la începutul anului 2021, factorii de decizie politică din națiunea latino-americană au semnalat o încetinire a ritmului de majorare, precum și intenția lor de a încheia ciclul în curând. În timp ce carry-ul realului va rămâne ridicat, spread-ul față de ratele din SUA se va reduce probabil pe măsură ce Rezerva Federală continuă să majoreze costurile de împrumut într-un ritm agresiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România riscă să încheie anul...
Fostul mare campion de tenis...
Modificările de TVA care intră...
Zeci de localități din opt...
Curtea Constituțională a...
Pentru prima dată din anii ’90,...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...
Noi reguli pentru retrocedarea...
Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Legea austerității a fost...
Autoritatea de Supraveghere...