Rubla lui Putin s-a dus de-a dura, trasă de prețul petrolului

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Moneda rusă supusă la grele încercări
Moneda rusă supusă la grele încercări
Rubla rusă a deschis în scădere miercuri, pe fondul scăderii prețului petrolului și a volumelor reduse de tranzacționare din perioada sărbătorilor de iarnă din Rusia, care se derulează după rit vechi. 

La ora 0714 GMT, rubla pierduse 0,6% față de dolar, ajungând la 71,54, și a afișat un recul de 1,1%, pentru a fi cotat la 75,64 față de euro. Moneda națională a Rusiei a mai pierdut 0,6% față de yuan, coborând la 10,17.

Țițeiul marca Brent, cu extracție din Marea Nordului, punct de referință global pentru principala marfă de export a Rusiei, a scăzut, miercuri, cu 0,4%, până la 81,8 dolari pe baril.

Rubla a avut o evoluție volatilă în 2022, prăbușindu-se până la un minim record de 120 pentru un dolar în martie, la scurt timp după ce Rusia a zguduit piețele după ce a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina și a declanșat cel mai odios război din Europa după a doua conflagrație mondială. Elterior, rubla și-a revenit, o evoluție considerată de unii analiști surprinzător de robustă,  după ce Banca Centrală a țării a introdus un mecanism stric de control al capitalului și pe fondul prăbușirii importurilor.

Impunerea unui plafon al prețului petrolului rusesc și a embargoului impus de Occident a afectat rubla în decembrie, dar analiștii se așteaptă ca moneda să rămână relativ rezistentă în 2023 datorită excedentului puternic al contului curent al Rusiei.

Se anticipează ca activitatea de afaceri să fie slabă în această săptămână și să revină la niveluri normale după 9 ianuarie, când se încheie vacanța de Anul Nou rusesc.

Indicii bursieri ruși au prezentat o imagine mixtă în debutul tranzacțiilor de miercuri. Indicele RTS, denominat în dolari, a scăzut cu 0,5%, la 958,52 puncte. Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a crescut cu 0,2%, la 2.176,77 puncte.

Citește și 150 de branduri străine continuă să activeze în Rusia sub o formă sau alta

La începutul anului, peste 360 de retaileri străini își desfășurau activitatea în Rusia. Din acest total, 180 au decis să pună capăt prezenței lor în această țară după ce a început "operațiunea militară specială" din Ucraina, cum numește Kremlinul războiul declanșat de el în statul suveran vecin. 

Astfel de scheme la care au recurs firmele rămase vizează, printre altele, schimbarea denumirii sau vânzarea afacerilor cu clauză de răscumpărare. Spre exemplu, Polish Reserved, House, Cropp, Mohito sau Sinsay apar acum pe piața din Rusia sub numele de RE, Xs, CR, M și, respectiv, "Sin". Acordul cu o clauză de răscumpărare pe șase ani a fost încheiat de proprietarii diviziei rusești a constructorului Nissan.

La sfârșitul anului 2022, proporția retailerilor străini care au anunțat încetarea activității sau restructurarea afacerii a fost de 35% și, respectiv, 28%, potrivit calculelor CORE.XP. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel