Urmărește dezbaterea live

Rusia a ratat să plătească o dobândă de 1,9 milioane $. Cât de grav este
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Rusia a ratat să plătească o dobândă mică dar care va ajunge să coste miliarde
Rusia a ratat să plătească o dobândă mică dar care va ajunge să coste miliarde
Rusia a ratat să plătească o dobândă de 1,9 milioane de dolari ceea ce a declanșat o plată de asigurare care ar putea ajunge să valoreze miliarde de dolari.

Comitetul de Determinare a Instrumentelor Derivate de Credit a declarat că a avut loc un eveniment de "neplată" în cadrul swap-urilor de credit-default, deoarece Rusia nu a inclus dobânda suplimentară în plata unei obligațiuni întârziate la începutul lunii trecute.

Declanșatorul este un avantaj pentru cei care au intrat într-o tranzacție populară lansată de bănci în săptămânile care au urmat invaziei Ucrainei de către Rusia, din 24 februarie - așa-numita tranzacție de bază în care investitorii cumpără atât obligațiuni, cât și swap-uri de credit default. Datoria în cauză a ajuns deja la scadență, așa că deținătorii trebuie plătiți de două ori -- mai întâi pe bancnote și din nou pe asigurare.

Decizia vine în contextul în care Rusia se luptă să rămână la zi cu plata datoriei externe, pe fondul sancțiunilor drastice impuse din cauza invaziei sale în Ucraina.

Deși este o sumă relativ mică, dobânda neplătită va declanșa toate swapurile de risc de credit ale Rusiei, iar suma finală va fi probabil stabilită la licitație. La sfârșitul lunii trecute, swapurile pe riscul de nerambursare a creditelor acopereau un total net de 1,5 miliarde de dolari din datoria rusă, potrivit Depository Trust & Clearing Corp. Această sumă este comparabilă cu 3,2 miliarde de dolari la sfârșitul lunii aprilie. 

Biden, bagă Rusia în incapacitatea de plată? Decizia care poate pune capac economiei

În același timp, o neplată de 1,9 milioane de dolari nu este suficientă pentru a declanșa un default încrucișat între alte instrumente. Pragul minim este o sumă de cel puțin 75 de milioane de dolari, potrivit documentelor pentru alte euroobligațiuni rusești, scrie Bloomberg.

După invazie, investitorii s-au îngrămădit în swapurile de credit default ale Rusiei, în timp ce au cumpărat, de asemenea, datoria guvernamentală sau corporativă de care sunt legate swapurile. În vremuri normale, economia unei astfel de tranzacții nu are prea mult sens. Costul datoriei și acoperirile se deplasează invers, de obicei compensându-se reciproc.

Dar, în mare parte a lunii martie, când investitorii instituționali s-au grăbit să se debaraseze de participațiile lor în activele rusești, pe fondul indignării tot mai mari a opiniei publice, prețurile obligațiunilor au scăzut mai repede decât creștea costul de acoperire.

Una dintre firmele care ar putea fi afectată de decizia de miercuri este Pimco. Cel mai mare fond al său și-a mărit expunerea la swapurile pe riscul de nerambursare din Rusia în perioada premergătoare războiului, vânzând protecție în valoare de peste 100 de milioane de dolari unor bănci precum Barclays Plc și JPMorgan & Chase Co. 

Ultima revizuire a Comitetului de Credit provine din cauza unei întârzieri la rambursarea unei obligațiuni la scadență, la începutul lunii aprilie.

Încercarea inițială a Rusiei de a transfera ruble pe această obligațiune a fost considerată de CDDC drept un eveniment de "eșec potențial de plată". Dar, în cele din urmă, acest lucru a rămas fără rezultat, deoarece Rusia a trimis dolari investitorilor cu câteva zile înainte de sfârșitul perioadei de grație de 30 de zile, la 4 mai. 

În timpul acestei perioade de grație s-au acumulat cele 1,9 milioane de dolari pe care comisia le examina miercuri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel