În 2017, Guvernul rus a introdus o nouă regulă bugetară, conform căreia veniturile realizate dîn vânzările de petrol la un preț mai mare de 40 de dolari/baril, nu pot fi folosite pentru nevoile statului, fiind direcționate într-o pușculiță special creată - Fondul bunăstării naționale.
Dar fondul a început să se umple mai rapid decât s-a crezut inițial, astfel că acum cumulează 124 miliarde de dolari, adică 7,3% din PIB-ul țării, depășind limita impusă de 7% din PIB. Ce se întâmplă cu restul banilor? ”Că doar nu o să-i risipim fără cap”, a comentat, la un moment dat, președintele Vladimir Putin, cu aluzie la cei care s-au grăbit să intindă mâna în speranța că vor beneficia de o ”o felie de tort”, după cum scrie publicația germană Die Welt.
Totuși, ce se va întâmpla cu acest surplus financiar, care, potrivit estimărilor Băncii centrale a Rusiei, va spori anul viitor cu 28 miliarde de dolari și cu alte 66 miliarde în 2021. Cifre estimative, desigur, pornind de la previziunile referitoare la evoluția pieței petrolului, Rusia fiind al doilea producător mondial de aur negru.
Unii au propus exemplul Fondului de stat al Norvegiei, cea mai mare pușculiță de acest gen din lume și care își plasează investițiile exclusiv peste hotare, de regulă în acțiuni, pentru a evita neplăceri interne, de genul unei inflații necontrolate sau o creștere nedorită a cursului monedei naționale. Pe de altă parte, întreprinderi rusești, precum Căile ferate, Poșta Rusiei, Gazprom sau concernul privat Novatek, vor ca autoritățile să investească în afacerile lor.
Citește și Prețul petrolului. Scenariile anticipate de compania Lukoil
Soluția Kremlinului? Nu există încă o soluție definitivă. Se știe, totuși, că se vor face investiții interne, dar în condiții extrem de stricte, la care se lucrează acum. Cu alte cuvinte, proiectele de investiții prezentatate de mediul de afaceri în diferite domenii trebuie să respecte reguli și norme precise și, foarte important, să fie generatoare de profit în cel mai scurt timp posibil.
De menționat că rezervele valutare ale Rusiei au atins 540 miliarde de dolari, cea mai ridicată valoare din ultimii șapte ani, dar departe de maximul istoric de 598 miliarde de dolari, înregistrat în august 2008, chiar înainte de izbucnirea crizei financiare mondiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Revolut lansează o nouă...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...