Rusia își arată mușchii. Exercițiu militar colosal, la o aruncătură de băț de România

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Peninsula Crimeea este transformată treptat de Rusia într-o bază militară, devenind o sursă de pericol şi ameninţare pentru stabilitatea Europei.
Peninsula Crimeea este transformată treptat de Rusia într-o bază militară, devenind o sursă de pericol şi ameninţare pentru stabilitatea Europei.
Flota Rusiei din Marea Neagră a efectuat joi exerciţii în cadrul cărora a utilizat sistemul de rachete "Utios", amplasat în munţii Crimeii. Ucraina denunță exercițiul, declarând că Peninsula Crimeea este transformată treptat de Rusia într-o bază militară.

"În cadrul manevrelor, navele antisubmarin 'Suzdaleţ' şi 'Kasimov' au identificat şi urmărit o ţintă aeriană, al cărei rol a fost jucat de racheta 'Progress', lansată asupra unui inamic convenţional de sistemul de rachete 'Utios'", se menţionează în comunicatul Flotei ruse din Marea Neagră, notează Agerpres.

Circa 15 nave militare ruseşti au fost mobilizate pentru a asigura securitatea perimetrului zonei unde s-au desfăşurat aceste exerciţii, la care au fost efectuate tiruri cu rachete, indică Interfax.

Sistemul de rachete 'Utios' este situat în munţii Crimeii la o altitudine de 500-600 de metri deasupra nivelului mării, în structuri subterane protejate. Complexul 'Utios' foloseşte racheta de croazieră Progress-35 modernizată.

"În prezent, acest dispozitiv, care asigură distrugerea ţintelor maritime la o distanţă de până la 300 km, este capabil să funcţioneze împreună cu sistemul de rachete mobil de coastă 'Bastion' şi sistemul de rachete de coastă 'Bal', aflate în dotarea brigăzii de rachete din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră", indică serviciul de presă al flotei.

Citește și: Zilele libere de Paști 2021. Cum se recuperează
Anunţul Moscovei privind instalarea unui nou regiment aeropurtat în Crimeea survine în contextul în care preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a aprobat la 24 martie Strategia pentru "dezocuparea" Crimeii, care include măsuri "diplomatice, militare, economice, informaţionale, umanitare şi cu alt caracter", conform agenţiei de presă oficiale ucrainene Ukrinform.

"Rusia îşi consolidează prezenţa militară în mod susţinut în Crimeea ocupată temporar şi creează un cap de pod militar-strategic pentru extinderea zonei conflictului armat din Peninsula Crimeea în regiunea mediteraneană, Orientul Mijlociu şi Africa", se menţionează în preambulul Strategiei pentru dezocupare şi reintegrare a teritoriului ocupat temporar al Republicii Autonome Crimeea şi al oraşului Sevastopol, publicat pe site-ul preşedinţiei de la Kiev.

Potrivit textului, Peninsula Crimeea este transformată treptat de Rusia într-o bază militară, devenind o sursă de pericol şi ameninţare pentru stabilitatea Europei şi a întregii lumi.

În acest context, Kievul îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu posibilitatea ca Moscova să desfăşoare arme tactice în peninsula ocupată, precum şi mijloace de transportare a acestora, ceea ce ar constitui o încălcare a actualului regim de neproliferare a armelor de distrugere în masă, conform Ukrinform. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel