Ceea ce înseamnă o creștere de 30% a cheltuielilor militare. În timp ce Rusia este prinsă într-un conflict care se prelungește în Ucraina, camera superioară a Parlamentului a validat proiectul de lege pentru bugetul 2025-2027, la o săptămână după un vot similar în Duma de Stat, camera inferioară. Textul trebuie acum promulgat de președintele Vladimir Putin, un pas care nu ridică niciun dubiu.
Bugetul pentru apărare a fost stabilit, pentru 2025 la aproape 13.500 miliarde de ruble (aproximativ 119 miliarde de euro la cursul de schimb actual), reprezentând mai mult de 6% din PIB-ul Rusiei. În total, cel puțin 40% din bugetul federal pentru 2025 va fi dedicat anul viitor apărării și securității naționale.
Anul acesta, Rusia a avut un buget alocat apărării care a crescut cu 70% față de anul anterior și care, împreună cu investițiile în securitate, au reprezentat 8,7% din PIB, conform declarațiilor lui Vladimir Putin – o premieră în Rusia de la prăbușirea URSS, acum mai bine de 30 de ani.
Citește și Rubla e pe tobogan. Scăderea a luat prin surprindere economiștii
Inflația, împinsă în sus
Din 2022, Kremlinul a transformat, practic, economia într-una de război, cu accent pe sectorul de apărare și dezvoltând rapid complexul militar-industrial, în special prin recrutarea a sute de mii de noi angajați – o strategie care, totuși, a dus la creșterea inflației.
Deși, la sfârșitul lunii octombrie, Banca Centrală a Rusiei a ridicat rata dobânzii de bază la 21%, inflația rămâne în jur de 8,5% (de două ori mai mare decât obiectivul de 4%), reducând semnificativ puterea de cumpărare a rușilor, deja afectați de efectele sancțiunilor occidentale.
Cheltuielile militare nu par să scadă în următoarele luni, Vladimir Putin semnând la mijlocul lunii septembrie un decret care ordonă o creștere de aproape 15% a numărului de soldați, ridicând efectivele la 1,5 milioane, adică 1 rus activ din 50.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Principalii indici de pe Wall...
Profesorul Mircea Coșea critică...
Statele Unite şi Ucraina au...
Turcia anunţă că nu renunță la...
Dmitri Medvedev comentează...
A fost publicat în Monitorul...
Acord Ucraina-SUA privind...
Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...
ANAF a făcut public calendarul...
Ziua internaţională a muncii...
Controale antifraudă de 1 Mai.
Danone renunță la coloranții...
Wall Street scade puternic pe...
Sindicatul Naţional al...
Economia zonei euro surprinde...