Rusia preferă să reducă producţia de ţiţei în loc să-l vândă statelor care plafonează preţurile
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Creșterea economică a Arabiei Saudite, afectată de reducerea producției de țiței
Creșterea economică a Arabiei Saudite, afectată de reducerea producției de țiței
Rusia nu intenţionează să livreze ţiţei sau produse petroliere statelor care implementează un plafon de preţ, a reafirmat luni vicepremierul rus Alexander Novak, transmite Bloomberg.

În schimb, aceasta va redirecţiona livrările sale de petrol "partenerilor orientaţi către piaţă" sau va reduce producţia, a informat oficialul rus, într-un comunicat.

Novak a reafirmat astfel poziţia ţării sale în contextul în care ţările din G7 intenţionează să anunţe miercuri la ce nivel vor stabili un plafon de preţ pentru ţiţeiul rusesc. Plafonarea, sprijinită şi de Uniunea Europeană, va interzice companiilor să furnizeze servicii, inclusiv transport şi asigurări, pentru livrările de petrol rusesc oriunde în lume, dacă nu este vândut sub pragul convenit.

UE intenţionează să interzică din 5 decembrie importurile de ţiţei rusesc transportat pe mare şi achiziţiile de produse petroliere din Rusia din 5 februarie. SUA şi Marea Britanie au transmis companiilor lor că vor beneficia de o perioadă de graţie, până în 19 ianuarie, pentru a primi navele ruseşti de transport, cu condiţia ca marfa să fi fost încărcată înainte de intrarea în vigoare a plafonării.

Plafonarea preţului va duce la un declin al investiţiilor şi un "potenţial" deficit în livrările de petrol când un astfel de mecanism este aplicat, susţine Novak.

În prezent, cotaţia barilul de petrol a pierdut toate câştigurile pe care le-a înregistrat la începutul acestui trimestru, când Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii, printre care şi Rusia, au căzut de acord să îşi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi.

Analiştii de la Goldman Sachs şi-au redus estimările privind preţul ţiţeiului Brent la finele acestui an cu 10 dolari, până la 100 de dolari per baril. La rândul lor, analiştii de la UBS estimează că rezervele de petrol ar urma să se reducă la finalul anului odată cu scăderea producţiei OPEC+, limitarea exporturilor ruseşti şi sfârşitul utilizării rezervelor strategice americane.

Rusia s-ar putea confrunta cu dificultăţi în găsirea de noi pieţe pentru petrolul său, după ce interdicţia UE va intra în vigoare, conform Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA). Până la sfârşitul lunii martie, Rusia ar putea pierde aproape două milioane de barili pe zi din producţie, faţă de nivelul de dinaintea războiului, iar anul viitor va pompa în medie doar 9,6 milioane de barili pe zi, se arată în raportul IEA. 

Orașul plutitor în formă de broască țestoasă de 5 miliarde de dolari din Arabia Saudită

Arabia Saudită va avea un oraş plutitor, în formă de țestoasă. Noul proiect va găzdui până la 60.000 de persoane şi costă 5 miliarde de dolari. La finalizare, Pangeos va deveni cea mai mare structură plutitoare construită vreodata.

Arabia Saudită va avea un oraş plutitor, în formă de țestoasă. Propus și proiectat de studioul italian de design Lazzarini, Pangeos „își ia numele de la Pangea, supercontinentul care a existat cu milioane de ani în urmă în timpul Paleozoicului târziu și al Mesozoicului timpuriu”.

„Traducând acest lucru într-o expresie oarecum futuristă, Pangeos își extinde lungimea cu 550 de metri (1.800 de picioare) și măsoară 610 de metri (2.000 de picioare) în punctul său cel mai lat – aripile. Dacă va fi realizat, vasul în formă de țestoasă va deveni cea mai mare structură din lume construită vreodată”, a mai adăugat Lazzarini, potrivit Arabian Business.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel