Rusia rămâne fără benzină și cere ajutorul vecinilor
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Benzinărie goală / FOTO: Unsplash
Benzinărie goală / FOTO: Unsplash
O situație pe care Kremlinul cu siguranță nu a anticipat-o când a gândit războiul din Ucraina.

Nota de plată pentru invadarea Ucrainei devine tot mai stufoasă și plină de surprize neplăcute. Iată cum, din mare exportator de carburanți, Rusia a ajuns să cerșească ajutorul vecinilor, pentru că rezervele ei de benzină tind să se epuizeze, iar capacitățile de producție scad pe măsură ce se intensifică atacurile cu drone ale ucrainenilor. 

În aceste condiții, Moscova a cerut Kazahstanului să fie pregătit pentru a furniza 100.000 de tone de benzină în cazul în care deficitul de carburant se adâncește, devenind un pericol pentru stabilitatea Rusiei din toate punctele de vedere. 

Potrivit agenției Reuters, care citează surse, se pare că autoritățile ruse ar fi ajuns deja la un acord cu partea kazahă, dispusă să utilizeze rezervele ei de benzină pentru a sări în ajutorul marelui vecin. Este adevărat că nici unul dintre reprezentanții celor două părți nu a dorit să comenteze informația. Cum era de aștepat, Belarus a fost de acord să ajute Rusia cu benzină. 

Până la sfârșitul lunii martie, atacurile cu drone lansate de ucraineni au distrus aproximativ 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a țițeiului. Până acum, autoritățile au susținut că pe piețele interne de combustibil situația este stabilă și că stocurile sunt suficient de mari. Dar ultimele demersuri arată că lucrurile nu stau chiar așa.

Rusia este cunoscută ca exportator și un furnizor de combustibil pe piețele internaționale, dar oprirea rafinăriilor a forțat companiile petroliere să importe.

Moscova a impus o interdicție de șase luni la exportul de benzină începând cu 1 martie, pentru a preveni o penurie gravă de combustibil. Totuși, acest lucru nu se aplică Uniunii Economice Eurasiatice care cuprinde Kazahstan și alte țări precum Mongolia, cu care a încheiat acorduri interguvernamentale privind aprovizionarea cu combustibil.

Comercianții au apreciat că, dacă situația se înrăutățește în Rusia, interdicția ar putea fi extinsă. Săptămâna trecută, rafinăria Orsk din Urali a oprit producția din cauza unor inundații de mari proporții, care au afectat și Kazahstanul.

Acesta din urmă a restricționat și exporturile de combustibil până la sfârșitul anului, cu excepția scopurilor umanitare.

Citește și 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Legea RCA. UNSAR acuză COTAR de dezinformare

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi...

BP vrea să cumpere încărcătoarele de la Tesla

Divizia de încărcare a vehiculelor electrice a BP Plc...

Fermierii vor primi subvenția de 100 € săptămâna viitoare

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul...

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...


pixel