Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Nota de plată pentru invadarea Ucrainei devine tot mai stufoasă și plină de surprize neplăcute. Iată cum, din mare exportator de carburanți, Rusia a ajuns să cerșească ajutorul vecinilor, pentru că rezervele ei de benzină tind să se epuizeze, iar capacitățile de producție scad pe măsură ce se intensifică atacurile cu drone ale ucrainenilor.
În aceste condiții, Moscova a cerut Kazahstanului să fie pregătit pentru a furniza 100.000 de tone de benzină în cazul în care deficitul de carburant se adâncește, devenind un pericol pentru stabilitatea Rusiei din toate punctele de vedere.
Potrivit agenției Reuters, care citează surse, se pare că autoritățile ruse ar fi ajuns deja la un acord cu partea kazahă, dispusă să utilizeze rezervele ei de benzină pentru a sări în ajutorul marelui vecin. Este adevărat că nici unul dintre reprezentanții celor două părți nu a dorit să comenteze informația. Cum era de aștepat, Belarus a fost de acord să ajute Rusia cu benzină.
Până la sfârșitul lunii martie, atacurile cu drone lansate de ucraineni au distrus aproximativ 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a țițeiului. Până acum, autoritățile au susținut că pe piețele interne de combustibil situația este stabilă și că stocurile sunt suficient de mari. Dar ultimele demersuri arată că lucrurile nu stau chiar așa.
Rusia este cunoscută ca exportator și un furnizor de combustibil pe piețele internaționale, dar oprirea rafinăriilor a forțat companiile petroliere să importe.
Moscova a impus o interdicție de șase luni la exportul de benzină începând cu 1 martie, pentru a preveni o penurie gravă de combustibil. Totuși, acest lucru nu se aplică Uniunii Economice Eurasiatice care cuprinde Kazahstan și alte țări precum Mongolia, cu care a încheiat acorduri interguvernamentale privind aprovizionarea cu combustibil.
Comercianții au apreciat că, dacă situația se înrăutățește în Rusia, interdicția ar putea fi extinsă. Săptămâna trecută, rafinăria Orsk din Urali a oprit producția din cauza unor inundații de mari proporții, care au afectat și Kazahstanul.
Acesta din urmă a restricționat și exporturile de combustibil până la sfârșitul anului, cu excepția scopurilor umanitare.
Citește și
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...