Rusia spune că România are să îi dea de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur. Replică după rezoluţia din PE
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Replica Rusiei după rezoluţia din Parlamentul European privind tezaurul românesc sechestrat la Moscova.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a afirmat pe platforma Telegram că România își îndreaptă atenția spre Rusia, solicitând restituirea tezaurului său, în încercarea de a rezolva problemele economice interne. Această declarație a fost raportată de dzen.ru joi, care citează mai multe surse media ruse, inclusiv RIA Novosti.

Zaharova a adăugat că România încearcă să scape de povara "datoriilor fantomă" pe care le are față de Rusia de peste un secol, pentru a îmbunătăți situația dezastruoasă a economiei sale naționale.

Ea a susținut că valoarea datoriilor istorice ale României către Rusia și Uniunea Sovietică depășește, conform estimărilor experților, de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc, care fusese transferat Rusiei pentru păstrare în anii 1916-1917.

Conform informațiilor prezentate de Komsomolskaia Pravda, care citează declarațiile Mariei Zaharova, în 1949, Moscova a condonat aproape complet datoria României pentru distrugerile cauzate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Publicația rusă mai menționează că în 2022, România a solicitat Rusiei plata a 4 miliarde de euro în legătură cu tezaurul său.

 

Rezoluţia din Parlamentul European

 

Parlamentul European a adoptat joi, prin ridicare de mâini, o rezoluţie prin care cere Rusiei să restituie integral tezaurul naţional al României pe care şi l-a însuşit ilegal.

În rezoluţia adoptată joi, eurodeputaţii subliniază faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul naţional al României, trimis în Rusia între 1916 şi 1917 pentru a fi păstrat în siguranţă, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia. Acesta este un caz internaţional fără precedent de însuşire ilegală a rezervelor de aur şi a obiectelor de patrimoniu şi reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească, adaugă eurodeputaţii, potrivit unui comunicat al PE.

Parlamentul salută eforturile substanţiale ale UE de a proteja patrimoniul naţional, cultural şi istoric prin punerea în aplicare a legislaţiei şi a mecanismelor de cooperare care reglementează restituirea bunurilor culturale şi de patrimoniu însuşite ilegal de pe teritoriile ţărilor Uniunii, precum şi eforturile sale de combatere a traficului cu bunuri culturale.

Eurodeputaţii solicită Comisiei Europene şi Serviciului European de Acţiune Externă să includă restituirea patrimoniului naţional român pe agenda bilaterală diplomatică care reglementează relaţiile UE-Rusia, de îndată ce contextul regional permite reluarea dialogului politic între părţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...


pixel