Rusia va fi pusă la zid, dar Europa va suferi pierderi și mai mari

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nori negri pe cerul Europei
Nori negri pe cerul Europei
Statele Unite și Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a impune sancțiuni energetice împotriva Rusiei, dacă Moscova va ataca Ucraina. Dacă se va ajunge de la vorbe la fapte, de o parte și de cealaltă, ar fi o premieră absolută, dar și un risc major pe care și l-ar asuma în primul rând statele europene.

Pentru că, potrivit experților companiei britanice de consultanță Vortexa, dacă sunt impuse sancțiuni serioase asupra exporturilor de petrol și gaze rusești sunt puțin probabile Europa ar pierde mult mai mult decât Rusia.

"Aproximativ 34% din importurile de țiței offshore ale Europei au provenit anul trecut din Rusia, iar rafinăriile din Italia, Olanda, Spania și Franța ar fi cele mai expuse riscului dacă livrările din aceste resurse energetice s-ar reduce", au scrie experții într-un raport preluat de Bloomberg.

Potrivit documentului, Uniunea Europeană "nu și-a redus dependența de țițeiul rusesc în ultimii ani". În cel mai pesimist scenariu, "Europei i-ar fi mult mai greu să înlocuiască volumele și calitățile de petrol pierdute, decât i-ar fi Rusiei să găsească cumpărători alternativi sau să își reducă exporturile", se arată în raport.

Într-un scenariu extrem, Europa ar trebui să găsească o modalitate de a evita pierderea a aproximativ 2,4 milioane de barili pe zi (media anului 2021) de petrol rusesc cu conținut ridicat de sulf (excluzând hidrocarburile din Kazahstan).

Citește și Rusia, avertizată de Germania: Nici nu vă imaginați ce vă așteaptă

Citește și Piața petrolului. Cele mai SUMBRE previziuni încep să se ADEVEREASCĂ

"Acest lucru pare o misiune imposibilă, având în vedere situația actuală, cu stocuri scăzute de țiței la nivel mondial și scăderea încrederii producătorilor OPEC din Orientul Mijlociu (în principal țiței cu conținut ridicat de sulf) în capacitatea lor de a spori producția", sunt de părere analiștii. 

Lipsa petrolului rusesc în Europa va fi exacerbată de lipsa de motorină din Rusia". "Este de departe cel mai mare importator de motorină rusă, UE reprezentând peste 85% din totalul livrărilor la export efectuate pe mare de Rusia în 2021.

În absența acestei aprovizionări, Europa "ar trebui să acopere un deficit de motorină de aproximativ 780.000 bpd, iar în realitate acest volum este puțin mai mare decât au fost livrările cumulate de motorină din America de Nord, Orientul Mijlociu și Asia înainte de pandemie (2019) - alți furnizori regionali pe care Europa s-ar putea baza".

"Tensiunile geopolitice din jurul conflictului din Ucraina dintre Rusia și conglomeratul nu tocmai coerent SUA-Europa se acutizează, iar cuvântul "sancțiuni" este folosit din ce în ce mai des, dar, atunci când analizăm fluxurile, este clar că este puțin probabil să fie implementate sancțiuni semnificative asupra exporturilor de petrol și gaze rusești. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, Europa ar pierde mult mai mult decât Federația Rusă", afirmă experții Vortexa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel