Rusia va pierde aproape tot ce a câștigat anul trecut

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Se stânge lațul!
Se stânge lațul!
2024 a fost o surpriză chiar și pentru cei de la Kremlin.

În anul 2024, veniturile Rusiei din petrol şi gaze au înregistrat o creştere semnificativă, de peste 26% comparativ cu anul anterior, oferind o adevărată surprinză chiar și pentru Kremlin. 

Conform calculelor efectuate de Reuters, câștigurile de anul trecut s-au ridicat la 11.130 miliarde de ruble, echivalentul a 108,22 miliarde de dolari. Această creştere vine după un an 2023 dificil, când veniturile din sectorul energetic au scăzut cu 24% din cauza preţurilor mai mici ale petrolului şi a declinului exporturilor de gaze naturale.

Resursele petroliere şi gazele naturale reprezintă coloana vertebrală a economiei ruse, generând între o treime şi jumătate din veniturile bugetare ale ţării în ultimul deceniu. Aceste cifre evidenţiază dependenţa Kremlinului de sectorul energetic pentru susţinerea bugetului de stat şi finanţarea diverselor cheltuieli publice.

Noile sancțiuni vor șterge aproape tot 

În paralel cu creşterea veniturilor din petrol şi gaze, sectorul energetic rusesc se confruntă cu presiuni externe puternice. La sfârșitul săptămânii trecute, Guvernul american a anunţat un nou set de sancţiuni menite să lovească direct „cea mai mare sursă de finanţare a Kremlinului.” Aceste sancţiuni, adoptate în coordonare cu Regatul Unit, vizează companii, nave şi furnizori de servicii esenţiali pentru industria energetică din Rusia.

Printre ţintele principale se numără două dintre cele mai mari companii energetice ruseşti, Gazprom şi Surgutneftegaz. În plus, sancţiunile includ 200 de petroliere ruseşti, parte a aşa-numitei „flote fantomă” a Moscovei. Multe dintre aceste nave sunt înregistrate sub pavilioane străine, precum cele ale statelor Barbados şi Panama, pentru a evita restricţiile internaţionale.

Furnizorii de servicii, afectaţi de noile restricţii

Sancţiunile extinse nu se limitează doar la producătorii de petrol şi gaze sau la flota de transport. Washingtonul a anunţat măsuri care interzic companiilor americane să furnizeze servicii esenţiale companiilor ruseşti vizate. Printre serviciile restricţionate se numără asistenţa tehnică pentru extracţia şi producţia de petrol. Această interdicţie va intra în vigoare pe 27 ianuarie, conform Departamentului Trezoreriei americane.

Impactul acestor sancţiuni este menit să reducă capacitatea Rusiei de a genera venituri din vânzarea hidrocarburilor, ceea ce ar putea afecta în mod dureros bugetul de stat.

Măsuri suplimentare împotriva sistemului bancar rusesc

Restricţiile recente vin în completarea altor sancţiuni impuse de Washington anul trecut. Pe 21 noiembrie 2023, Statele Unite au anunţat măsuri care vizează 50 de instituţii bancare ruseşti, inclusiv Gazprombank, filiala financiară a gigantului Gazprom. Aceste măsuri au fost concepute pentru a limita fluxurile financiare generate de exporturile de hidrocarburi.

Această escaladare a sancţiunilor subliniază determinarea ţărilor occidentale de a limita resursele financiare ale Kremlinului, în contextul războiului din Ucraina. În timp ce veniturile din petrol şi gaze continuă să crească, impactul pe termen lung al sancţiunilor asupra economiei ruse şi a bugetului de stat rămâne de urmărit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu2
Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump
Foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Foto: Pexels.com
Foto: Freepik.com
Mark Rutte
Bursa de Valori București
Donald Trump

pixel