Rusia vrea să vândă țărilor asiatice petrol cu reducere de preț
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Reducerea propusă este demnă de luat în seamă
Reducerea propusă este demnă de luat în seamă
Rusia a abordat câteva ţări din Asia pentru a le oferi posibile contracte de petrol pe termen lung cu un discount de până la 30%, a anunţat Bloomberg citând un oficial occidental, transmite Reuters.

Discuţiile ar putea reprezenta un indiciu că Rusia încearcă să evite discuţiile din G7 privind crearea unei excepţii pentru iminentele sancţiuni UE impuse împotriva petrolului rusesc, a declarat oficialul pentru Bloomberg.

Sub presiunea sancţiunilor occidentale, Rusia exportă mai mult combustibil în Asia şi spre alte pieţe îndepărtate, conform datelor Refinitiv şi ale traderilor.

Uniunea Europeană şi-a redus din martie importurile de produse petroliere ruseşti şi a fost de acord cu o interzicere completă din februarie 2023. În august, exporturile de păcură din Rusia spre Ţările de Jos şi Estonia au scăzut la zero, de la 365.000 tone şi, respectiv, 170.000 tone în iulie.

Livrările de combustibil spre Singapore din porturile ruseşti ar putea depăşi luna aceasta 350.000 tone, după ce nu au existat livrări în iunie şi iulie.

În iulie, Reuters anunţa, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că UE ar putea interzice importul şi tranzitul unor combustibili din Rusia cu şase luni înainte de data planificată.

Rusia şi-a menţinut poziţia de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei pentru a treia lună consecutiv în iulie, cumpărătorii chinezi sporind livrările la preţuri reduse şi reducând achiziţiile mai scumpe din ţări ca Angola şi Brazilia.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ. În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor "nu are limite".

Datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 7,15 milioane de tone luna trecută, un avans de 7,6% faţă de anul trecut.

Totuşi, livrările ruseşti în iulie, echivalentul a aproximativ 1,68 milioane de barili pe zi (bpd), sunt sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd. China este cel mai mare cumpărător de petrol rusesc.

Citește și  Viața dincolo de propaganda rusă: ”A distrus viața copiilor, poate chiar a nepoților noștri”

Dacă în primele două-trei luni de când Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina, rușii nu au simțit cu adevărat ce înseamnă acest lucru, nu au simțit consecințele sancțiunilor internaționale fără precedent aplicate Moscovei pentru nebunia liderului de la Kremlin, situația devine acum tot mai grea, fiecare zi venind, practic, cu alte vești proaste.

Iar mai nou, asasinarea Dariei Dughina, fiica ideologului Kremlinului Aleksandr Dughin, a oferit, practic, portița ce va permite mai marilor țării să impună măsuri și mai drastice de supraveghere a populației, pe motiv că siguranța oamenilor este mai importantă decât orice. O placă folosită de multe ori de Kremlin pentru a-și justifica deciziile dictatoriale. 

Da, Rusia a rezistat până acum sancțiunilor occidentale: chiar dacă economia a frânat puternic, nu atât de tare pe cât anticipau unii și alții. Pe viitor însă va fi tot mai rău. Deocamdată Moscova încă mai poate livra resurse energetice, în cantități mult mai mici însă, peste hotare, dar această sursă de finanțare nu va dura la nesfârșit. Oricum, în unele gospodării din clasa de mijloc, puterea de cumpărare este în scădere și îngrijorarea este în creștere.

De șase luni, familia Petrov se opune "operațiunii militare speciale" a Kremlinului în Ucraina. Dar nu o spune cu voce tare, ci în jurul mesei din bucătărie sau în grupuri mici cu prieteni apropiați și de încredere. Nici un cuvânt pe rețelele de socializare, nici o discuție la telefon, nici o critică zgomotoasă în restaurant. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel