Rusia a avut un deficit bugetar de 1,9% în 2023, sub obiectivul Moscovei
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Rusia / sursa foto: Freepik.com / @fabrikasimf
Rusia / sursa foto: Freepik.com / @fabrikasimf
Rusia a înregistrat un deficit bugetar de 1,9% din produsul intern brut (PIB) în 2023, a anunțat joi Ministerul de Finanțe.

Deși este o ușoară îmbunătățire față de situația deficitului din 2022, deficitul bugetar al Rusiei de anul trecut este sub obiectivul inițial al guvernului, arată Reuters.

Potrivit estimării preliminare a ministerului, deficitul total s-a situat la 3.240 de miliarde de ruble (36,5 miliarde de dolari), cu venituri totale în creștere cu 4,7% de la an la an, la 29.120 de miliarde de ruble, iar cheltuielile au urcat cu 4%, la 32.360 de miliarde de ruble.

O creștere de 25% a veniturilor fără cele din petrol și gaze naturale în 2023 a contrabalansat o scădere de 23,9% a veniturilor din energie, deoarece sancțiunile occidentale, inclusiv un plafon al prețului petrolului și un embargo, au încercat să priveze Moscova de fonduri pentru a continua războiul din Ucraina.

Această creștere a veniturilor non-energetice a facilitat, de asemenea, creșterea cheltuielilor, inclusiv saltul obișnuit al cheltuielilor din decembrie. Ministerul a cheltuit mai mult de 5.000 de miliarde de ruble în decembrie 2023, după o cheltuire de 7.000 de miliarde de ruble în anul precedent.

Rusia a direcționat tot mai multe resurse către armata sa și către industria de apărare de la invazia sa din februarie 2022 în Ucraina. Cheltuielile pentru apărare și securitate combinate vor ajunge anul viitor la aproximativ 40% din toate cheltuielile bugetare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel