Rușii au trimis peste hotare 63 miliarde $. În septembrie a fost un RECORD

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Măcar economiile să fie la adăpost, dacă soarta oamenilor este incertă
Măcar economiile să fie la adăpost, dacă soarta oamenilor este incertă
Dacă ei nu pot fugi de regimul lui Vladimir Putin, care a aruncat Rusia într-o lume sălbatică și barbară, condamnându-și cetățenii la o viață întunecată, lipsită de perspectivă, măcar economiile să le pună la adăpost, transferându-le în străinătate. 

Este logica după care s-au ghidat rușii care au avut astfel de economii și care, de teamă ca banii lor să nu fie luați de un stat care trebuie să finanțeze un război absurd, un stat condamnat la izolare și detestat de toate țările lumii civilizate, au preferat să-i transfere în bănci din străinătate. Prin urmare, de la începutul anului, numărul depozitelor deținute de cetățeni ruși în băncile străine s-a dublat, valoarea lor totală ajungând la 63,1 miliarde de dolari, scrie ziarul economic Kommersant, citând date ale Băncii Centrale a Rusiei. Numai în luna septembrie, când Putin a anunțat mobilizare parțială, rușii au depus o sumă record de 6,7 miliarde de dolari.

Date statistice doar pe patru ani

Aceste transferuri s-au intensificat după ce Rusia a pornit războiul în Ucraina, denumit de Kremlin operațiune militară specială. Potrivit Băncii Rusiei, în ianuarie 2022, rușii au păstrat aproximativ 30,6 miliarde de dolari în bănci nerezidente. În februarie, aproximativ 4,3 miliarde de dolari au fost depuse în străinătate. După cum notează RIA Novosti, această cifră a fost cea mai mare din ultimii patru ani, dar Banca Centrală nu publică statistici pentru perioadele anterioare.

În primăvară, volumul fondurilor transferate în străinătate a scăzut după ce Banca Centrală a impus restricții asupra acestor tranzacții. În martie, persoanele fizice au depus 1,7 miliarde de dolari, iar în aprilie 1,4 miliarde de dolari și 1,7 miliarde de dolari în mai.

Cu toate acestea, în luna mai, pe fondul unei ruble mai puternice, Banca Centrală a relaxat restricțiile valutare, ceea ce a dus la o triplare a depozitelor rusești în băncile străine, până la 5,2 miliarde de dolari. De la 1 iulie, Banca Rusiei a majorat suma transferurilor în străinătate la 1 milion de dolari, ceea ce a permis cetățenilor să trimită 5,6 miliarde de dolari în conturi străine și 5,4 miliarde de dolari în luna august.

Suma maximă a transferurilor către depozitele din străinătate a fost înregistrată în septembrie - 6,7 miliarde de dolari. Astfel, volumul depozitelor rusești în străinătate s-a dublat, ajungând la 63,1 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului 2022.

Restricții reintroduse pe piață 

În martie, UE și SUA au interzis importurile de bancnote euro și dolari în Rusia, ca parte a sancțiunilor. În acest context și în urma prăbușirii bruște a rublei în februarie și martie, Banca Centrală a introdus reglementări stricte pe piața valutară. În iunie, Banca Centrală a ridicat efectiv restricțiile privind transferurile de valută străină în străinătate, mărind transferurile la 1 milion de dolari. Poate tocmai de aceea Banca Rusiei a decis reintroducerea restricțiilor pe o durată de șase luni, adică până la 31 martie 2023.

În același timp, numărul întreprinzătorilor individuali activi în Rusia în octombrie 2022 a scăzut cu 1,53 mii, potrivit datelor  Serviciului Federal de Impozite, analizate de publicația economică RBK. O scădere care, deși simbolică (cu 0,04%, la 3,857 milioane), este prima din aprilie 2021, când numărul întreprinzătorilor individuali înregistrați a depășit în mod constant numărul celor desființați.

Această tendință a fost în principal rezultatul unei scăderi abrupte de 25% a numărului de PFA-uri înregistrate, care a scăzut la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2021, comparativ cu septembrie. Experții intervievați de RBK au remarcat că acest lucru poate fi atribuit parțial mobilizării parțiale anunțate în Rusia la 21 septembrie. 

Citește și Rușii își verifică adăposturile antiaeriene. De ce le este teamă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel