Rușii au trimis peste hotare 63 miliarde $. În septembrie a fost un RECORD
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Măcar economiile să fie la adăpost, dacă soarta oamenilor este incertă
Măcar economiile să fie la adăpost, dacă soarta oamenilor este incertă
Dacă ei nu pot fugi de regimul lui Vladimir Putin, care a aruncat Rusia într-o lume sălbatică și barbară, condamnându-și cetățenii la o viață întunecată, lipsită de perspectivă, măcar economiile să le pună la adăpost, transferându-le în străinătate. 

Este logica după care s-au ghidat rușii care au avut astfel de economii și care, de teamă ca banii lor să nu fie luați de un stat care trebuie să finanțeze un război absurd, un stat condamnat la izolare și detestat de toate țările lumii civilizate, au preferat să-i transfere în bănci din străinătate. Prin urmare, de la începutul anului, numărul depozitelor deținute de cetățeni ruși în băncile străine s-a dublat, valoarea lor totală ajungând la 63,1 miliarde de dolari, scrie ziarul economic Kommersant, citând date ale Băncii Centrale a Rusiei. Numai în luna septembrie, când Putin a anunțat mobilizare parțială, rușii au depus o sumă record de 6,7 miliarde de dolari.

Date statistice doar pe patru ani

Aceste transferuri s-au intensificat după ce Rusia a pornit războiul în Ucraina, denumit de Kremlin operațiune militară specială. Potrivit Băncii Rusiei, în ianuarie 2022, rușii au păstrat aproximativ 30,6 miliarde de dolari în bănci nerezidente. În februarie, aproximativ 4,3 miliarde de dolari au fost depuse în străinătate. După cum notează RIA Novosti, această cifră a fost cea mai mare din ultimii patru ani, dar Banca Centrală nu publică statistici pentru perioadele anterioare.

În primăvară, volumul fondurilor transferate în străinătate a scăzut după ce Banca Centrală a impus restricții asupra acestor tranzacții. În martie, persoanele fizice au depus 1,7 miliarde de dolari, iar în aprilie 1,4 miliarde de dolari și 1,7 miliarde de dolari în mai.

Cu toate acestea, în luna mai, pe fondul unei ruble mai puternice, Banca Centrală a relaxat restricțiile valutare, ceea ce a dus la o triplare a depozitelor rusești în băncile străine, până la 5,2 miliarde de dolari. De la 1 iulie, Banca Rusiei a majorat suma transferurilor în străinătate la 1 milion de dolari, ceea ce a permis cetățenilor să trimită 5,6 miliarde de dolari în conturi străine și 5,4 miliarde de dolari în luna august.

Suma maximă a transferurilor către depozitele din străinătate a fost înregistrată în septembrie - 6,7 miliarde de dolari. Astfel, volumul depozitelor rusești în străinătate s-a dublat, ajungând la 63,1 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului 2022.

Restricții reintroduse pe piață 

În martie, UE și SUA au interzis importurile de bancnote euro și dolari în Rusia, ca parte a sancțiunilor. În acest context și în urma prăbușirii bruște a rublei în februarie și martie, Banca Centrală a introdus reglementări stricte pe piața valutară. În iunie, Banca Centrală a ridicat efectiv restricțiile privind transferurile de valută străină în străinătate, mărind transferurile la 1 milion de dolari. Poate tocmai de aceea Banca Rusiei a decis reintroducerea restricțiilor pe o durată de șase luni, adică până la 31 martie 2023.

În același timp, numărul întreprinzătorilor individuali activi în Rusia în octombrie 2022 a scăzut cu 1,53 mii, potrivit datelor  Serviciului Federal de Impozite, analizate de publicația economică RBK. O scădere care, deși simbolică (cu 0,04%, la 3,857 milioane), este prima din aprilie 2021, când numărul întreprinzătorilor individuali înregistrați a depășit în mod constant numărul celor desființați.

Această tendință a fost în principal rezultatul unei scăderi abrupte de 25% a numărului de PFA-uri înregistrate, care a scăzut la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2021, comparativ cu septembrie. Experții intervievați de RBK au remarcat că acest lucru poate fi atribuit parțial mobilizării parțiale anunțate în Rusia la 21 septembrie. 

Citește și Rușii își verifică adăposturile antiaeriene. De ce le este teamă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel