Dăianu, avertisment privind deficitul României: Dacă facem greşeli mari vom fi pedepsiţi
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ruşii vizaţi de mobilizare sunt nevoiţi să-şi cumpere echipamentele necesare. Într-una din şcolile militare ruse, doar jumătate dintre soldaţi şi-au primit uniformele - potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Conducerea armatei ucrainene susţine că există probleme semnificative în privinţa asigurării materiale a celor mobilizaţi. La începutul lunii octombrie, aproape jumătate dintre cei 8.000 de ruşi mobilizaţi care se aflau la baza unei şcoli militare din Novosibirsk au primit uniforme militare. În acelaşi timp, personalul militar rus primeşte doar încălţăminte şi uniformă de camuflaj.
"Restul echipamentului trebuie cumpărat pe cheltuiala proprie sau trebuie să încerce să îl obţină de la autorităţile locale ca ajutor umanitar. Rămâne problematică şi dotarea mobilizaţilor cu veste antiglonţ şi căşti" - mai notează Statul Major, potrivit Rador.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri liderilor europeni, reuniţi la un summit la Praga, să sporească livrările de arme şi muniţii către Ucraina şi să crească în ţările lor investiţiile în sectorul apărării, în pofida creşterii costului vieţii, relatează agenţia DPA.
''Creşteţi livrările de arme şi muniţii pentru a (ne) apăra în faţa presiunii ruseşti!'', a cerut Zelenski, adresându-se prin legătură video liderilor statelor UE.
''Creşteţi producţia de arme şi muniţii în Europa pentru a fi permanent pregătiţi să ne apărăm spaţiul nostru comun!'', a completat preşedintele ucrainean.
El a recunoscut că războiul pornit de Rusia contra Ucrainei şi creşterea costurilor energetice au condus la o ''presiune fără precedent asupra nivelului de trai al majorităţii europenilor'', dar a insistat asupra investiţiilor în sectorul apărării.
''Ca orice altceva în Europa, securitatea nu este ceva ce poţi obţine renunţând la altceva sau semnând un tratat. Securitatea este o obligaţie'', a argumentat Zelenski.
Pe de altă parte, el le-a mai cerut liderilor europeni să intensifice presiunea asupra sectorului energetic rusesc, după ce UE a adoptat al 8-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, după ce aceasta a lansat în februarie agresiunea contra Ucrainei.
''Trebuie să continuăm să avansăm în această direcţie, aceea a presiunii asupra sectorului energetic rusesc, asupra acestei principale surse de venituri a statului agresor'', a indicat Zelenski, potrivit AFP.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a referit la impunerea de sancţiuni Rusiei când a sugerat că sunt necesare lovituri preventive împotriva acesteia pentru a împiedica orice utilizare a armelor nucleare, a spus purtătorul său de cuvânt Serhii Nikiforov, subliniind că mass-media au citat în mod eronat afirmaţiile făcute de preşedintele ucrainean, informează vineri Reuters şi Ukrinform.
Într-o reacţie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că afirmaţiile făcute de Zelenski în timpul unui discurs la Lowy Institute, un think tank australian, joi, confirmă necesitatea a ceea ce Moscova numeşte "operaţiunea sa specială" în Ucraina.
"Colegi, aţi mers puţin prea departe cu isteria nucleară şi acum auziţi atacuri nucleare chiar şi acolo unde nu sunt", a afirmat Nikiforov pe pagina sa de Facebook.
"Preşedintele a vorbit despre perioada de până la (invazia Rusiei în Ucraina la) 24 februarie. Atunci era nevoie să fie aplicate măsuri preventive pentru a împiedica Rusia să înceapă războiul. Permiteţi-mi să vă reamintesc că singurele măsuri despre care era vorba atunci erau sancţiunile preventive", explică el.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean a mai spus că aluzii la utilizarea armelor nucleare "şi-a permis să facă doar statul terorist Rusia". "Niciodată nu veţi auzi astfel de apeluri din partea Ucrainei", a insistat Nikiforov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...