Rușii vor să creeze un nou instrument financiar. Un fel de struțo-cămilă
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ceva care să folosească și aurul și cripto
Ceva care să folosească și aurul și cripto
Pe fondul sancțiunilor financiare impuse Rusiei de Occident, analiștii de la Institutul de Cercetare și Expertiză VEB au propus ca în Rusia să fie creat un stablecoin garantat cu aur și care ar putea primi denumirea de lucru "rubla de aur"

Experții arată că o astfel de manevră răspunde necesității identificării de soluții pentru monede alternative care să fie folosite la plățile din comerțul exterior și pentru tranziția către un sistem financiar și monetar național diferit din punct de vedere calitativ. Potrivit acestora, criptomoneda emisă ar funcționa ca un fel de protecție împotriva blocajul american, întrucât cursul monedei va fi legat de evoluția aurului pe piața mondială.

Se presupune că principala diferență față de rubla digitală ar consta în suportul de aur, dar și faptul că "rubla de aur" nu ar fi destinată decontărilor interne, ci celor externe, inclusiv între țări terțe fără participarea Rusiei.

Experții propun, de asemenea, lansarea, pentru marile companii ruse sancționate, a unui mecanism de lucru cu criptomonede pe bursele de tranzacționare a monedelor virtuale din din țările considerate de Moscova prietene, ba chiar înființarea unei astfel de platforme naționale. Analiștii subliniază, în raportul lor, că, în condițiile actuale,  criptomoneda reprezintă o alternativă reală la dolar și pare mai atractivă decât multe alte active ca instrument de tranzacționare cu volatilitate ridicată.

Tot felul de mecanisme

Raportul experților ruși propune ca Banca Centrală să dezvolte un sistem de decontări internaționale cu țările prietene în monede digitale naționale, bazat pe tehnologia registrelor distribuite, ceea ce necesită un acord politic. Documentul sugerează că noul sistem financiar ar putea fi construit, printre altele, pe baza utilizării pe scară largă a schemelor de troc și a creării de noi zone offshore, în special cu China.

În plus, se propune extinderea sistemului de carduri Mir la plățile în valute străine din țările prietene și sprijinirea conectării băncilor rusești (inclusiv a celor aflate sub sancțiuni) la sistemul UnionPay la nivel guvernamental. Analiștii indică, de asemenea, posibilitatea de a transforma Sistemul de transfer de mesaje financiare (FTS, echivalentul rusesc al SWIFT) într-un sistem internațional de plăți în CSI și în Eurasia extinsă, inclusiv în China și în alte țări prietene, și sugerează să se gândească la revigorarea proiectului unui sistem internațional de plăți în cadrul CSI.

Din cauza sancțiunilor, oportunitățile de plăți internaționale în Rusia sunt limitate. În acest context, la sfârșitul lunii mai, Ministerul de Finanțe a propus ca întreprinderile rusești să poată utiliza criptomonedele ca mijloc de plată pentru activitățile de comerț exterior. Plățile în criptomonede în Rusia sunt în continuare interzise prin proiectul de lege. Cu toate acestea, se propune ca persoanele juridice și întreprinzătorii individuali să poată plăti cu jetoane pentru contractele lor de comerț exterior, în special pentru a plăti livrările de bunuri din străinătate, munca, serviciile și activitățile intelectuale folosind "identificatorul furnizat de operatorul platformei de comerț digital".

Elveția a importat aur din Rusia

Între timp, Elveţia a importat în luna mai aur din Rusia, pentru prima dată de când Kremlinul a trimis trupele în Ucraina, în 24 februarie, arată datele publicate marţi de autorităţile vamale elveţiene. Elveţia este cel mai mare centru global de rafinare a aurului şi un hub de tranzit pentru metalul galben. Datele privind exporturile furnizează informaţii privind tendinţele de pe piaţă.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei nu au vizat direct livrările comerciale de aur, dar multe bănci şi companii de rafinare au renunţat la aurul din Rusia după începerea invaziei.  În luna mai, Elveţia a primit din Rusia 3,1 tone de aur, în valoare de aproximativ 200 milioane de dolari, reprezentând aproximativ 2-3% din importurile sale totale de aur, arată datele autorităţilor vamale.

În perioada februarie 2021 - februarie 2022, în medie, Elveţia importa lunar aproximativ două tone de aur din Rusia. Pe partea de export, livrările Elveţiei de aur către China au scăzut în mai, în timp ce exporturile în India au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni.

China importa anual aur în valoare de zeci de miliarde de dolari, însă, în 2020, importurile au scăzut pe fondul răspândirii coronavirusului şi al diminuării cererii locale. Odată cu revenirea puternică a economiei chineze, începând din a doua jumătate a anului trecut, a revenit şi apetitul chinezilor pentru bijuterii, lingouri şi monede de aur. În mod normal, China şi India sunt responsabile pentru aproximativ două cincimi din cererea mondială de aur. 

Citește și UE analizează aurul rusesc drept o nouă ţintă a sancţiunilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel