S-a inventat prima vodka cu elemente radioactive, la Cernobîl
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Un grup de savanți internaționali care au studiat Zona de Excluziune de la Cernobîl a prezentat recent o sticlă de "vodcă atomică"
Un grup de savanți internaționali care au studiat Zona de Excluziune de la Cernobîl a prezentat recent o sticlă de "vodcă atomică"
Un grup de savanți internaționali care au studiat Zona de Excluziune de la Cernobîl a prezentat recent o sticlă de "vodcă atomică".

Vodcă făcută la Cernobîl se numește Atomik și este primul produs destinat consumului care a ieșit din zona de excluziune de la Cernobîl de când catastrofă nucleară a lovit Ucraina, în 1986. Este făcută din apă din regiune și cereale crescute în zona din apropierea centralei nucleare abandonate.

O nouă centrală nucleară! Cât de aproape de România se va afla

Cerealele folosite au fost cultivate la o fermă situată în zona și analizele au arătat că băutură conținea niște elemente radioactive, însă nu pe acelea la care se aștepta toată lumea.

Potrivit producătorilor, procesul de distilare a îndepărtat toate impuritățile, așa că s-a descoperit că vodcă Atomik conține doar compusul radioactiv care se găsește în orice altă băutură spirtoasă: Carbon-14.

„Nu este mai radioactivă decât altă vodcă. Orice chimist poate să va spună că, atunci când distilati ceva, impuritățile rămân în reziduuri. Așa că am luat secară ușor contaminată și apă de la rezervorul de apă din Cernobîl și am distilat-o”, a declarat pentru BBC Jim Smith, profesor la Universitatea din Portsmouth, din Anglia.

„I-am rugat pe prietenii noștri de la Universitatea Southampton, care au un laborator de analize uimitor, să vadă dacă puteau identifica urme de radioactivitate. Nu au găsit nimic – totul a fost sub limita de detecție”, a explicat Smith.

Vodcă Atomik a fost creată de o echipa de cercetători (din care a făcut parte și Smith) care studiază felul în care Zona de Excluziune din jurul Cernobilului și-a revenit după catastrofă nucleară din 1986.

De unde poate fi achiziționată?

După ce a obținut dovezi științifice că vodcă atomică nu este radioactivă, cercetătorii vor să o scoată pe piață și să doneze cea mai mare parte a profiturilor pentru a ajută comunitățile din zona de excluziune, încă afectate de dezastrul de la Cernobîl.

În Zona de Relocare Obligatorie din Ucraina, unde agricultură și investițiile financiare sunt încă interzis, trăiesc mii de oameni. Smith a afirmat că banii rezultați în urmă vânzării băuturii spirtoase ar putea ajută foarte mult aceste familii.

Până acum, echipa din spatele băuturii spirtoase Atomik a produs o singură sticlă din această licoare unică, dar există planuri de a produce până la 500 de sticle până la sfârșitul anului, care vor fi vândute turiștilor care vizitează Zona de Excluziune din Cernobîl.

Încă nu se știe care va fi prețul, dar având în vedere că turismul la Cernobîl a luat o amploare nemaipomenită în acest an, după lansarea serialului de mare succes al HBO despre accidentul nuclear din 1986, este foarte probabil că băutură va avea succes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel