Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de zi
Grupaj de știri.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi directorul general al Societăţii Electrocentrale Craiova, Dan Vasile, au joi semnat acordul de finanţare pentru proiectul "Capacităţi noi de producere energie electrică şi termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficienţă de 295 MW pentru Societatea Electrocentrale Craiova SA".
Valoarea proiectului este de 1,28 miliarde lei fără TVA, iar valoarea finanţării nerambursabile acordate din PNRR de aproape 826 milioane lei fără TVA. Punerea în funcţiune a noilor capacităţi este programată pentru 2026, potrivit unui comunicat remis de Ministerul Energiei.
Proiectul își propune să realizeze capacităţi noi de producere energie electrică şi termică pe gaze naturale în cogenerare, de înaltă eficienţă, de 295 MW, care va înlocui actualele capacităţi energetice existente, care funcţionează pe cărbune. De asemenea, va avea un impact important în atingerea ţintelor Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2021-2030 privind energia şi clima. Totodată, va contribui la atenuarea provocărilor cu care se confruntă Societatea Electrocentrale Craiova prin asigurarea energiei termice şi electrice în concordanţă cu solicitările comunităţii. Investiţia va asigura furnizarea de energie electrică şi termică consumatorilor.
Prin realizarea investiţiei, se vor îndeplini cerinţele impuse prin Directiva de eficienţă energetică privind randamentul global, economia de energie primară şi reducerea emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră şi a celor poluante, inclusiv încadrarea sub limita de emisie specifică raportată la energia utilă produsă, de 250 gCO2/kWh, se mai menţionează în comunicat.
"Aşa cum am promis, am reuşit închiderea acestui jalon important din PNRR în timp record şi la termenul asumat. Mulţumesc tuturor celor care au depus eforturi, pe parcursul timpului, pentru atingerea acestui obiectiv important. Investiţia de la Craiova este proiectată pentru a beneficia de cele mai noi tehnologii în domeniu, fiind o garanţie pentru toţi craiovenii pentru acces sigur la energie electrică şi termică, cu emisii scăzute de CO2, ceea ce înseamnă un aer mai curat şi o calitate a vieţii mai bună pentru întreaga comunitate. Vom continua în ritm accelerat marile proiecte de investiţii în sectorul energetic românesc şi absorbţia de fonduri europene", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de știri.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...