Salarii majorate cu 75%. Măsură ce se aplică până în 2021
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Polițiștii capătă noi atribuții
Polițiștii capătă noi atribuții
Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ ce prevede ca polițiștii care fac ore suplimentare în perioada 2019-2021 să beneficieze de o majorare cu 75% a salariului cuvenit. Măsura se aplică nu în cazul în care munca prestată în plus nu este compensată cu timp liber.

Majorarea este cuprinsă în faimoasa Ordonanță 114, proiectul legislativ lansat de MAI având menirea de a stabili situațiile în care angajații instituției se pot bucura de această prevedere. Documentul precizează, totodată, că „prin personal cu statut special se înțelege cadrele militare în activitate, polițiștii şi soldaţii şi gradaţii profesionişti în activitate din unităţile MAI”.

Concret, proiectul enumeră activitățile pentru care se poate presta muncă suplimentară cu acordarea preconizatei majorări salariale, fiind vorba de cele cu un grad ridicat de risc asupra integrității fizice, sănătății sau vieții personalului implicat, de acțiuni cu un grad ridicat de complexitate și dificultate sau care presupun intervenția specializată în funcție de nivelul de urgență al situației sau care apar în cazul unor situații de catastrofe sau calamități.

Fără sporuri și compensații

Aceste activități sunt cele “desfășurate în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă, în personalizarea, emiterea şi evidenţa generală a documentelor de identitate şi a paşapoartelor simple, în emiterea şi evidenţa permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, pentru îndeplinirea sarcinilor și atribuțiilor de serviciu specifice unității potrivit competențelor legal stabilite”, după cum se specifică în inițiativa legislativă.

Proiectul subliniază, de asemenea, că munca peste program se face numai pentru că șeful ierarhic a dispus asta, în scris, fără să se depășească 180 de ore anual. În mod excepțional, numărul acestora poate fi majorat la 360 de ore anual.

Citește și România, printre codașii Europei la numărul de polițiști

Totuși, pentru a beneficia de această mărire, polițiștii nu mai pot avea alte majorări, sporuri, compensații, etc. Oricum, măsura devină valabilă doar în cazul în care nu s-au putut oferi, în următoarele 60 de zile de la prestarea acelor ore suplimentare, ore libere plătite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel