Salariile au crescut peste aşteptări în Germania, iar asta îngrijorează Bundesbank
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Germania / Photo by Claudio Mota
Germania / Photo by Claudio Mota
Salariile din Germania cresc mai rapid decât se anticipa, ceea ce pune la îndoială așteptările de continuare a scăderii inflației, conform raportului lunar publicat de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), citat de Reuters.

Banca Centrală Europeană aproape sigur va demara luna viitoare reducerea dobânzilor, iar preşedintele BCE, Christine Lagarde, s-a declarat încrezătoare că inflaţia este acum "sub control".

Dar cel mai mare acţionar al BCE, Banca Centrală a Germaniei, are un ton mai prudent, avertizând asupra riscurilor la adresa inflaţiei în urma majorării salariilor, pe fondul redresării celei mai mari economii europene.

"Încă există riscuri la adresa procesului fundamental de dezinflaţie. Creşterea salariilor a fost recent mai solidă decât ne-am aşteptat. Aceasta ar putea însemna că presiuni ridicate asupra preţurilor, în special la servicii, ar putea dura mai mult", avertizează Bundesbank.

Salariile convenite în mod colectiv, inclusiv beneficiile suplimentare, au crescut cu 6,2% în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, faţă de un avans de 3,6% în ultimele trei luni din 2023.

Excluzând plăţile excepţionale, salariile convenite în mod colectiv au înregistrat o expansiune anuală de 3% în primele trei luni din acest an, de asemenea un ritm mai rapid decât în trimestrul patru din 2023.

"Aceste evoluţii extind tendinţa crescătoare din primăvara lui 2021 privind salariile", apreciază Banca Centrală a Germaniei.

Instituţia se aşteaptă ca inflaţia în Germania să crească în mai, de la 2,4% în aprilie. De asemenea, Bundesbank se aşteaptă la redresarea economiei ţării în trimestrul doi din 2024, în urma redresării serviciilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Toate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel