Salariile mirobolante ale marilor patroni din Marea Britanie
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Marii patroni britanici nu au motive să se plângă
Marii patroni britanici nu au motive să se plângă
Este un calcul făcut pe baza informațiilor publice. 

Șefii companiilor care sunt cotate în FTSE 100, cel mai mare indice al Bursei de Valori din Londra, au câștigat joi, în primele trei zile de muncă din 2023, echivalentul salariului mediu anual din Marea Britanie, arată un studiu citat de publicația Le Figaro. 

Șefii celor mai mari 100 de companii listate la Bursa de Valori din Londra au avut nevoie de numai 30 de ore de muncă, cu nouă ore mai puțin decât în 2022, pentru a câștiga această sumă, notează High Pay Centre în studiul său, într-un moment în care Marea Britanie se confruntă cu o criză severă a costului vieții.

"Avocații de top din City", puternicul centru financiar al Marii Britanii, "vor trebui să aștepte până săptămâna viitoare pentru a afla în cât timp au depășit salariul median, în timp ce pentru marii bancheri aceste date vor fi făcute publice până la data de 20 ianuarie". 

Calculele efectuate de High Pay Centre se bazează pe informațiile publicate de companiile FTSE 100 cu privire la salariile directorilor lor executivi și pe statisticile guvernamentale privind salariile din Marea Britanie. "Aceste cifre arată cum au crescut salariile de top în Regatul Unit pe fondul redresării post-COVID a economiei, după declinul înregistrat în perioada măsurilor sanitare de restricții impuse de pandemie”, au explicat experții firmei de consultanță.

Salarii mirobolante

Salariul mediu al directorilor executivi din FTSE 100 se ridică în prezent la 3,41 milioane de lire sterline (3,86 milioane de euro), de 103 ori mai mare decât salariul mediu al unui muncitor cu normă întreagă, care este de 33.000 de lire sterline. Lefurile șefilor de top au crescut cu 39% în decurs de un an, în timp ce salariul mediu din Marea Britanie a crescut cu doar 6% în aceeași perioadă, în condițiile în care inflația în Regatul Unit se apropie de 11%.

"În cea mai proastă perioadă pentru majoritatea oamenilor, este greu de crezut că o mână de persoane cu venituri mari au încasat astfel de sume", a declarat directorul High Pay Centre, Luke Hildyard, citat în comunicat. "Pentru a rezolva problema scăderii nivelului de trai pentru cei mai mulți dintre cetățenii acestei țări se impun măsuri ferme de echilibrare a distribuției veniturilor", spune el.

O lege specială

Între timp, Guvernul britanic a confirmat joi că pregăteşte o lege ce vizează să impună asigurarea unui serviciu minim în mai multe sectoare din economie pentru a contracara consecinţele grevelor, într-o perioadă în care în ţară au loc multiple mişcări sociale într-un context de inflaţie ridicată.

'Trebuie să existe un nivel minim de securitate pe care populaţia să poată conta, chiar şi în caz de grevă, mai ales în sectorul de sănătate', a declarat ministrul pentru întreprinderi, Grant Shapps. 'Celelalte economii moderne europene au toate niveluri de securitate minimă (...) şi le vom introduce şi noi acum în lege', a adăugat el. 

Un val de greve și proteste

Necesitatea unui serviciu minim 'se va aplica în numeroase sectoare diferite ale economiei', a mai spus Shapps, potrivit căruia proiectul de lege va fi prezentat 'rapid' în parlament.

Marea Britanie este zguduită de numeroase greve în ultimele luni, mai ales la căile ferate. Asistente medicale, paramedici, personal al poliţiei de frontieră şi lucrători poştali au intrat şi ei în grevă, nemulţumiţi de inflaţia care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani şi a atins 10,7% în noiembrie. Angajaţi din alte sectoare votează în prezent pentru acţiuni viitoare.

În faţa acestor mişcări, guvernul a adoptat un ton ferm, refuzând creşterile salariale cerute în sectorul public şi chemând armata în ajutor pentru a compensa absenţa greviştilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel