Salariile mirobolante ale marilor patroni din Marea Britanie
Autor: Simona Haiduc | 05 ian 2023, 20:47
Marii patroni britanici nu au motive să se plângă
Marii patroni britanici nu au motive să se plângă
Este un calcul făcut pe baza informațiilor publice. 

Șefii companiilor care sunt cotate în FTSE 100, cel mai mare indice al Bursei de Valori din Londra, au câștigat joi, în primele trei zile de muncă din 2023, echivalentul salariului mediu anual din Marea Britanie, arată un studiu citat de publicația Le Figaro. 

Șefii celor mai mari 100 de companii listate la Bursa de Valori din Londra au avut nevoie de numai 30 de ore de muncă, cu nouă ore mai puțin decât în 2022, pentru a câștiga această sumă, notează High Pay Centre în studiul său, într-un moment în care Marea Britanie se confruntă cu o criză severă a costului vieții.

"Avocații de top din City", puternicul centru financiar al Marii Britanii, "vor trebui să aștepte până săptămâna viitoare pentru a afla în cât timp au depășit salariul median, în timp ce pentru marii bancheri aceste date vor fi făcute publice până la data de 20 ianuarie". 

Calculele efectuate de High Pay Centre se bazează pe informațiile publicate de companiile FTSE 100 cu privire la salariile directorilor lor executivi și pe statisticile guvernamentale privind salariile din Marea Britanie. "Aceste cifre arată cum au crescut salariile de top în Regatul Unit pe fondul redresării post-COVID a economiei, după declinul înregistrat în perioada măsurilor sanitare de restricții impuse de pandemie”, au explicat experții firmei de consultanță.

Salarii mirobolante

Salariul mediu al directorilor executivi din FTSE 100 se ridică în prezent la 3,41 milioane de lire sterline (3,86 milioane de euro), de 103 ori mai mare decât salariul mediu al unui muncitor cu normă întreagă, care este de 33.000 de lire sterline. Lefurile șefilor de top au crescut cu 39% în decurs de un an, în timp ce salariul mediu din Marea Britanie a crescut cu doar 6% în aceeași perioadă, în condițiile în care inflația în Regatul Unit se apropie de 11%.

"În cea mai proastă perioadă pentru majoritatea oamenilor, este greu de crezut că o mână de persoane cu venituri mari au încasat astfel de sume", a declarat directorul High Pay Centre, Luke Hildyard, citat în comunicat. "Pentru a rezolva problema scăderii nivelului de trai pentru cei mai mulți dintre cetățenii acestei țări se impun măsuri ferme de echilibrare a distribuției veniturilor", spune el.

O lege specială

Între timp, Guvernul britanic a confirmat joi că pregăteşte o lege ce vizează să impună asigurarea unui serviciu minim în mai multe sectoare din economie pentru a contracara consecinţele grevelor, într-o perioadă în care în ţară au loc multiple mişcări sociale într-un context de inflaţie ridicată.

'Trebuie să existe un nivel minim de securitate pe care populaţia să poată conta, chiar şi în caz de grevă, mai ales în sectorul de sănătate', a declarat ministrul pentru întreprinderi, Grant Shapps. 'Celelalte economii moderne europene au toate niveluri de securitate minimă (...) şi le vom introduce şi noi acum în lege', a adăugat el. 

Un val de greve și proteste

Necesitatea unui serviciu minim 'se va aplica în numeroase sectoare diferite ale economiei', a mai spus Shapps, potrivit căruia proiectul de lege va fi prezentat 'rapid' în parlament.

Marea Britanie este zguduită de numeroase greve în ultimele luni, mai ales la căile ferate. Asistente medicale, paramedici, personal al poliţiei de frontieră şi lucrători poştali au intrat şi ei în grevă, nemulţumiţi de inflaţia care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani şi a atins 10,7% în noiembrie. Angajaţi din alte sectoare votează în prezent pentru acţiuni viitoare.

În faţa acestor mişcări, guvernul a adoptat un ton ferm, refuzând creşterile salariale cerute în sectorul public şi chemând armata în ajutor pentru a compensa absenţa greviştilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe