Salariile profesorilor. Guvernul vine cu precizări legate de majorarea acordată începând cu iunie 2023

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a prezentat, vineri dimineață, o serie de clarificări legate de majorarea salarială acordată angajaților din sistemul de educație. 

Reprezentantul Guvernului a precizat că, prin OUG 53/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat, au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic şi didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.

"Pentru a oferi garanţiile solicitate de reprezentanţii federaţiilor sindicatelor din învăţământ privind includerea referinţei din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul şi-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat", a spus Cărbunaru.

El a precizaat că în noua lege a salarizării, conform celor convenite cu sindicatele, "salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an; 30% în al doilea an; 30% în al treilea an".

"Aşa cum şi-au asumat liderii coaliţiei, ministerul Muncii va finaliza legea nouă a salarizării până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024. Garanţiile privind implementarea noii grile în condiţiile demarate deja prin majorările aprobate la 1 iunie pentru întreg personalul din învăţământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel şi de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coaliţiei de guvernare", a conchis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Mircea Coșea, revoltat de afirmațiile ministrului Deca: Cum nu a știut de nemulțumirea profesorilor?

Profesorul Mircea Coșea se declară șocat de modul de abordare a grevei profesorilor de către reprezentanții Guvernului și totodată se teme de ceea ce va urma în condițiile în care economia  nu merge.

Profesorul spune revoltat că: ”Să vii să închizi negocierile și să spui, ”atâta vă dau și plecati acasă, că nu mai negociez nimic”, e o desconsiderare clară față de această mișcare (greva profesorilor n.r). Ce fac liderii de sindicat pe mine mă cam dezamăgește, pentru că văd în declarațiile lor spunând că ei nu decid nimic ci doar colegii lor, profesorii decid”, a afirmat profesorul Mircea Coșea.

Economistul a mai vorbit și despre veniturile liderilor de sindicat: ”Pe de altă parte, această informație care a apărut și a fost confirmată că veniturile pe care le au acești lideri de sindicat depășesc de zece-douăzeci de ori veniturile unui profesor debutant sau a unui profesor cu vechime le-a erodat autoritatea. Să fim sinceri!”, a mai spus profesorul.

Analistul a mai subliniat că: ”Deci, în momentul de față suntem într-o criză pe care eu nu văd cum am putea să o rezolvăm. Eu înțeleg că deocamdată bugetul nu poate da mai mult, dar înțeleg că un guvern responsabil, dar nu știu care e acel guvern responsabil și ce încredere poți să ai în el, care se poate schimba mâine, poimâine, nu știm când e rotativa, când nu știu ce se va întâmpla, revenind, dar un guvern responsabil are datoria să găsească bani atunci când sunt situații de urgență. Această manifestare de proporții, pe care România nu a mai cunoscut-o de foarte mult timp, arată că este o situație de urgență. Guvernul poate să ia bani. Totul este cât costă acești bani și ce consecințe negative poate să aibă. Oricum ar fi, trebuie ceva să facă. Conferința de presă care a avut lor azi în care apărut doamna ministru m-a dezamăgit când a spus că ea nu a auzit că profesorii sunt nemulțumiți, ea fiind unul dintre co-autorii  principali ai programului România Educată”. ..... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel