Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Angajații din IT şi energie au avut în 2023 cele mai crescute salarii, înregistrând un avans de 2.700 de lei în IT şi de 2.480 de lei în domeniul energiei, conform platformei Undelucram.ro
IT-ul a dominat clasamentul celor mai mari salarii, anume 33.000 de lei net pe lună, cu 8,9% mai mult faţă de 2022. În schimb, salariul mediu şi minim în IT a crescut cu mult mai puţin (aproximativ 200 - 250 de lei) la 7.654 de lei net pe lună, respectiv 2.650 de lei net pe lună.
În domeniul energiei, salariul mediu s-a majorat anul trecut cu aproximativ 25%, iar în cel al serviciilor din domeniul legal cu 15%.
Creșterea salariilor minie a fost foarte mică, între 100 - 340 de lei, arată analiza Undelucram.ro. Cea mai mare creştere a salariului minim a fost în energie, de la 2.350 la 2.690 (340 de lei), domeniul energiei fiind urmat de HR, cu o creştere de aproximativ 300 de lei a salariului minim net lunar.
Cele mai mici salarii de anul trecut au fost înregistrate în producţie, contabilitate, administrativ & operaţiuni şi vânzări.
Totodată, anul trecut, în toate domeniile salariul minim a depăşit 2.000 de lei, comparativ cu 2022, când încă erau domenii (precum producţie, HR, marketing, administrativ/operaţiuni, servicii suport clienţi) în care angajaţii câştigau 1.900 de lei. Creşterea a fost determinată de faptul că salariul minim net pe economie a fost majorat în octombrie la 2.079 (de la 1.898), aproximativ 1,9 milioane de angajaţi beneficiind de această măsură a Guvernului.
"Analiza noastră ne arată că salariile au crescut în 2023 în toate domeniile şi pe toate segmentele valorice. Astfel, deficitul de candidaţi din piaţă determină angajatorii să facă şi mai multe eforturi în găsirea oamenilor potriviţi, iar această situaţie vine la pachet şi cu o calibrare mai bună între profilele acestora şi aşteptările salariale pe măsură. Totodată, modificarea anuală a indicelui preţurilor de consum a pus şi poate pune o presiune şi mai mare pe creşterile salariale. Însă, dincolo de inflaţie sau lipsa de oameni, un factor important în evoluţia salariilor în următorii ani îl va constitui transparentizarea obligatorie a acestora în spaţiul Uniunii Europene, un pas necesar în care noi am crezut încă din 2011, de când am lansat platforma Undelucram", a declarat Costin Tudor, director general şi fondator al Undelucram.ro.
Platforma Undelucram.ro a fost lansată în 2011 de antreprenorul Costin Tudor şi este cea mai mare comunitate online de angajaţi din România. Din 2019, platforma s-a extins la nivel internaţional, dezvoltând reţeaua regională de platforme de employer branding şi recrutare online WhereWeWork.com, una dintre cele mai mari din CEE şi MENA, cu peste 1,5 milioane de angajaţi la nivel internaţional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...