Salariul de nabab al șefului Unicredit sperie investitorii
Autor: Antonio Grigore
Data actualizării:
Data publicării:
Acest "Cristiano Ronaldo" al finanţelor merită să fie remunerat ca un campion. Doar timpul ne va spune dacă banii sunt bine cheltuiţi", a apreciat acţionarul individual al UNICREDIT, Gianluca Fiorentini.
Acest "Cristiano Ronaldo" al finanţelor merită să fie remunerat ca un campion. Doar timpul ne va spune dacă banii sunt bine cheltuiţi", a apreciat acţionarul individual al UNICREDIT, Gianluca Fiorentini.
Investitorii ar urma să aprobe joi numirea lui Andrea Orcel în funcţia de director general al UniCredit SpA dar acest eveniment este pus în umbră de discuţiile privind remuneraţia sa, se arată într-o analiză realizată de Reuters.

Orcel, în vârstă de 57 de ani, a plecat în 2018 de la grupul elveţian UBS AG, unde era şef al diviziei de investiţii, pentru a prelua conducerea băncii Santander. Aceasta şi-a retras oferta pentru postul de director general, ceea ce l-a determinat pe Orcel să ceară despăgubiri de 112 milioane de euro.

Pachetul salarial anual, de până la 7,5 milioane de euro, primit din partea UniCredit, este unul din cele mai ridicate din rândul şefilor băncilor din Europa, susţin analiştii.

Conform documentelor postate pe site-ul băncii, înaintea Adunării generale din 15 aprilie, Orcel va primi un salariu anual fix de 2,50 milioane de euro, alături de o compensaţie variabilă, de aproximativ cinci milioane de euro, în acţiuni.

Doar în primul an, compensaţia variabilă de până la cinci milioane de euro, care va fi plătită în acţiuni, nu este condiţionată de performanţă.

Fostul director general al UniCredit, Jean Pierre Mustier, care a demisionat în februarie, şi-a redus plata fixă cu 40%, la 1,2 milioane de euro, când a venit la banca italiană, în 2016. Anul trecut, Mustier şi-a redus salariul cu un sfert, din cauza crizei provocate de pandemie, şi a renunţat la compensaţia variabilă, în valoare de 2,4 milioane de euro.

Compensaţia variabilă a lui Orcel, care nu este condiţionată de performanţă, şi nivelul pachetului salarial anual mult mai ridicat decât al predecesorului său auster Jean Pierre Mustier, i-a supărat pe unii investitori ai UniCredit, şi i-a determinat pe consilieri să-i îndemne pe principalii acţionari să voteze "Nu" în această problemă.

Institutional Shareholder Services (ISS) şi Glass Lewis au sprijinit ambele numirea lui Orcel dar au recomandat respingerea politicii salariale a UniCredit din cauza "pachetului salarial problematic al noului director general".

"Pachetul salarial nu este adaptat cadrului actual, care cere sobrietate, şi nivelului compensaţiei primite de fostul director general", a apreciat Sergio Carbonara de la Frontis Governance, care-i consiliază pe investitori. 

Surse din rândul principalilor acţionari ai UniCredit au declarat pentru Reuters că nu vor vota în favoarea pachetului salarial anual, de până la 7,5 milioane de euro.

Un purtător de cuvânt al UniCredit a precizat că Orcel va decide ce va face în continuare dacă pachetul său salarial nu va fi aprobat.

Citește și: Cât de poluant este Bitcoin. Cifrele momentului - Analiză

Nu toţi investitorii UniCredit dezaprobă pachetul salarial al lui Orcel. Fundaţia bancară Fondazione Cariverona a apreciat că alegerile "importante şi curajoase" pe care le face UniCredit pentru a-şi revitaliza profiturile necesită cele mai bune talente disponibile.

Şi Fondazione CRT, un alt acţionar al UniCredit, intenţionează să sprijine politica de remuneraţie.

Acest "Cristiano Ronaldo" al finanţelor merită să fie remunerat ca un campion. Doar timpul ne va spune dacă banii sunt bine cheltuiţi", a apreciat acţionarul individual Gianluca Fiorentini.

Dacă propusul pachet salarial anual al lui Orcel va fi respins, va rămâne în vigoare actuala politică de remuneraţie - o plată fixă de 2,1 milioane de euro şi de două ori mai mult compensaţia variabilă. Mustier nu a câştigat niciodată această sumă.

"Orcel nu a fost niciodată directorul general al unei bănci listate, este o şansă pentru el", a declarat Filippo Alloatti, analist la Federated Hermes.

Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel