Ştirile dimineţii, 26 ianuarie. Cele mai importante informaţii, la începutul zilei
Grupaj de ştiri.
Partidul Social Democrat (PSD) va propune coaliţiei de guvernare majorarea salariului minim pe economie la 3.000 de lei brut, a anunţat, miercuri, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.
Potrivit acestuia, PSD îşi doreşte ca 2.800 de lei din salariul minim pe economie să fie impozitaţi, iar 200 de lei să fie scutiţi de plata contribuţiilor la bugetul de stat.
"Noi, PSD, vom propune în coaliţia politică o majorare a salariului minim până la 3.000 de lei, cu păstrarea unui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei, dar valoarea va fi obligatorie. Asta înseamnă că 2.800 de lei vor fi taxaţi, efortul bugetar este pentru acei 250 de lei, iar 200 de lei rămân în continuare netaxaţi", a afirmat Budăi.
El a subliniat că "fişa postului unui guvern este să aibă grijă de cetăţenii lui", mizând astfel pe un susţinerea PNL pentru adoptarea acestei măsuri.
Premierul Nicolae Ciucă a făcut mai multe precizări legate de majorarea salariilor și pensiilor din România.
Prim ministrul a declarat, marţi, că, în funcţie de evoluţia colectărilor la buget şi de discuţiile din coaliţie, se va lua o decizie privind pachetul de măsuri sociale propus, menţionând că pentru a putea majora pensii şi salarii trebuie să fie banii necesari.
"Legat de acea propunere pentru majorarea salariilor, un nou set de măsuri sociale, vă rog să aveţi încredere că, la nivelul coaliţiei de guvernare, atât Partidul Naţional Liberal, cât şi Partidul Social Democrat, cât şi UDMR, am avut de fiecare dată în dezbatere măsurile prin care să realizăm protejarea populaţiei şi, în mod deosebit, protejarea economiei. Ca să putem să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a putea să mărim, să majorăm, atât pensiile, cât şi salariile", a afirmat Ciucă într-o conferinţă de presă, întrebat în legătură cu propunerea PSD de majorare a salariului minim la 3.000 lei.
El a adăugat că până acum au fost măsuri pentru cetăţenii vulnerabili şi au fost mărite salariile în sectorul bugetar.
"Ştiţi foarte bine că în pachetele de sprijin de până acum am avut două măsuri, care au vizat cetăţenii vulnerabili şi pensionarii cu pensii sub 2.000 lei. Am avut, de asemenea, discuţii cu partenerii noştri sociali şi ne-am angajat că în momentul în care vom finaliza rectificarea bugetară, în funcţie de posibilităţile bugetare, vom majora şi salariile şi ne-am permis să asigurăm o pătrime din ceea ce rămăsese neacordat în conformitate cu prevederile Legii 153", a menţionat premierul.
Ciucă a spus că, în funcţie de evoluţia colectărilor la buget şi de propunerile din coaliţie, se va ajunge la o decizie.
"Acestea sunt măsurile pe care noi le-am discutat şi, sigur, în funcţie de evoluţia colectărilor la buget şi propunerile pe care le vom discuta fiecare dintre noi, şi Partidul Naţional Liberal şi ceilalţi membri ai coaliţiei, vom ajunge la o concluzie, concluzie care se va concretiza într-o decizie privind acest obiectiv", a arătat Nicolae Ciucă.
Premierul a vizitat baza sportivă "Academia de fotbal Gheorghe Hagi" din Constanţa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Donald Trump, invitat să...
BCE spune că Europa are nevoie...
SUA îngheață ajutoarele externe...
Furt de obiecte din tezaurul...
Trump și criptomonedele: Un...
Creştere a numărului de...
CIA a evaluat că pandemia de...
ANPIS - Agenţia Naţională...
Coiful de aur de la...
Grupaj de ştiri.
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.