Salariul minim de 3000 de lei, cu 200 de lei neimpozabili, acceptat de sindicate și patronate
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Discuțiile s-au purtat în prezența premierului
Discuțiile s-au purtat în prezența premierului
Sindicatele şi patronatele au acceptat, în cadrul discuţiilor din Consiliul Naţional Tripartit, propunerea de majorare a salariului minim brut la 3.000 de lei, cu 200 de lei netaxabili, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Potrivit acestuia, salariul brut în construcţii creşte la 4.000 de lei, anul viitor.

"Sindicatele şi patronatele au acceptat, în cadrul discuţiilor din CNT, propunerea PSD, anunţată de preşedintele Marcel Ciolacu, de mărire a salariului minim brut la 3.000 de lei, cu 200 lei netaxabili, dar şi la 4.000 lei brut în domeniul construcţiilor, în anul 2023. Discuţia rămâne deschisă în ceea ce priveşte majorarea şi taxarea salariilor mai mari decât cel minim", a scris pe Facebook ministrul Muncii. 

Reuniunea Consiliului Național Tripartit

Guvernul şi partenerii sociali au căzut de acord în privinţa majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei - din care 200 de lei scutiţi de impozit şi contribuţii de asigurări, în urma discuţiilor purtate la Palatul Victoria, la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, la care a participat şi premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit unui comunicat al Executivului, în cursul discuţiilor au fost analizate propunerile patronatelor şi sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2023.

Special pentru sectorul construcțiilor

"Guvernul şi partenerii sociali au căzut de acord în privinţa majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei - din care 200 lei scutiţi de impozit şi contribuţii de asigurări. Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcţiilor să crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023", se arată în comunicat.

Şeful Executivului a punctat că discuţia cu partenerii sociali a fost necesară pentru se veni cu o soluţie realistă.

"Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca, în funcţie de propunerile lor şi de perspectivele bugetare pentru anul viitor, să venim cu o soluţie realistă pentru contextul actual", a declarat Nicolae Ciucă, citat în comunicat.

La reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, din partea Guvernului au mai participat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu şi ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja. 

Citește și Acesta este adevărul despre majorarea pensiilor cu 12,5%

Un procent de creștere decis cu dificultate, după săptămâni de discuții, ce păreau să nu se mai termine, aparent chinuitoare. Discuții despre care s-a repetat cu insistență că pot duce la ruperea coaliției, la demiterea unor miniștrii. 

Dar nu, coaliția a rămas la locul ei și nimeni nu a fost dat afară din echipa guvernamentală. Când a fost nevoie, când tensiunile din societatea creșteau în intensitate amenințând să explodeze, s-a găsit și procentul potrivit de creștere a pensiilor. Dar este el suficient? În căutarea răspunsului corect, redacția DCBusiness a realizat un sondaj de opinie, invitându-i pe cititori să-și exprime punctul de vedere. 

Au fost propuse cinci variante, iar cele mai multe răspunsuri (623 dintr-un total de 991 de participanți la chestionar) au bifat ”NU”. Nu vorbim de ajutoarele suplimentare, care vor fi acordate în funcție de nivelul pensiei pe care o încasează unii și alții dintre seniorii României, împărțiți, după acest criterii, în trei categorii. Fără îndoială, acești bani sunt bineveniți, dar ei sunt acordați în tranșe semestriale, prima undeva la începutul anului, a doua spre sfârșit. 

Merită menționat că 91 dintre cititorii DCBusiness care au participat la sondajul nostru s-au declarat .... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel