Salariul minim majorat. Cifrele din proiectul ministrului Muncii

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Toate socotelile sunt făcute pe valoarea brută
Toate socotelile sunt făcute pe valoarea brută
Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a publicat miercuri un proiect de Hotărâre de Guvern conform căruia salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 2.262 lei lunar, începând din ianuarie 2020, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,518 lei/oră.

"Prin excepţie (..), începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2.262 lei la 2.620 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 15,657 lei/oră", se menţionează în document.

Acesta precizează că, începând cu 1 ianuarie 2020, toate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.262 lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

"Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 2.262 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezintă o creştere de 8,7% faţă de luna decembrie 2019", se precizează în Nota de fundamentare ce însoţeşte proiectul.

 Citește și Marius Budăi: Vor impozita și tăia pensiile iar salariul minim îl vor desființa

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.080 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie pe lună în anul 2019, reprezentând 12,43 lei/oră. Salariul minim brut pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, va creşte cu 11,5 % faţă de luna decembrie 2019.

Reprezentanţii MMJS precizează, în nota de fundamentare că impactul macroeconomic a fost inclus în valoarea şi dinamica indicatorilor macroeconomici şi sociali din Prognoza de primăvară 2019, indicatori care stau la baza proiecţiilor veniturilor bugetare pentru anul 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Motswedi, diamant de 2.488 carate
Klaus Iohannis / Foto: Președinția României

Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema la...

Marcel Ciolacu
Iluminat public / Foto: Freepik

Când se lansează programul Casa Verde Fotovoltaice 2025

Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...

Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
e-Factura
Tiktok
iPhone
Fraudă / Grafică: Oana Pavelescu
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia
Banca Transilvania
Ultima ședință a cabinetului Ciolacu
Borcane cu miere într-un târg / Foto: Freepik
Viktor Orban
Damen Shipyars
Petroliere / Foto: Unsplash
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Mintia
Vodca Stolichnaya

Vodca Stolichnaya, victima colaterală a lui Putin

Compania Stoli Vodka, cunoscută anterior sub numele de...


pixel