Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
După stabilirea „salariului minim european”, la nivelul UE, Marius Budăi a anunțat că sunt șanse mari ca de anul viitor, românii să încaseze un salariu minim de 3.000 de lei brut.
„Este o decizie binevenită, de la nivelul Uniunii Europene. Săptămâna viitoare voi demara discuțiile în cadrul Grupului de Dialog Social, cu partenerii sociali, reprezentanții angajaților și angajatorilor”, a declarat ministrul Muncii la România TV, precizând că ”propunerea este ca de la 1 ianuarie ca aceste venituri să fie majorate”.
În ceea ce privește creșterea pensiilor, Marius Budăi încă nu-și poate asuma un angajament în privința procentului. „Vom putea vorbi despre această majorare în momentul în care vom construi bugetul pentru anul viitor, așa cum a zis și domnul Marcel Ciolacu, președintele PSD.
Prezența PSD în guvern e o certitudine că pensiile se vor majora. De când am venit la guvernare am anunțat un pachet social în coaliție, s-au decis pachete de sprijin succesive. Am continuat și am și prelungit până la 1 august 2023 compensarea facturilor din energie. Măsurile pe care le vom lua vor fi anunțate înainte”, a mai punctat ministrul de la Muncă.
Trei scenarii
În privința pensiilor, autoritățile merg, se pare, pe trei variante de majorare. Prima variantă, şi cea mai puţin dorită de pensionari, ar fi o creştere cu 5%. Ceea ce înseamnă că la o pensie medie de 1800 de lei, se vor mai adăuga 90 de lei.
Al doilea scenariu are în vedere o majorare de 10%, care pe exemplul de mai sus ar aduce un plus de 180 de lei. Pentru această variantă ministerul Muncii a făcut o serie de calcule şi s-a ajuns la concluzia că spaţiul bugetar 2023 ar putea cuprinde acest procent.
Ultima variantă analizată propune o majorare de 15% care ar aduce la o pensie de 1.800 de lei un plus de 270 de lei. Însă, potrivit surselor de la ministerul de Finanțe, această variantă are şanse minime să fie aprobată.
Ar fi inuman
De altfel, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat zilele trecute că ”este inuman să vorbim de o decizie de a avea sub 10% o mărire a pensiilor”. Mai mult, liderul PSD a subliniat necesitatea unei discuții privind o creștere diferențiată a pensiilor în funcție de valoarea acesteia.
Mai exact, pentru a crea o „echitate socială” pensionarii cu venituri mici să beneficieze de creșterii mai mari decât pensionarii care beneficiază de pensii de peste zece mii de lei.
Citește și Pensionare anticipată. Marcel Boloș: Ne gândim la eliminarea unor facilități
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...