Salariul minim. Negrescu: Suntem în zona ”ar fi bine să fie bine ca să nu fie rău”
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Parcă am fi într-o zonă crepusculară
Parcă am fi într-o zonă crepusculară
Salariul minim ar putea creşte de la 2.550 la 3.000 de lei brut pe lună din 2023, a anunțat recent liderul PSD, Marcel Ciolacu. Întrebarea este de un bani pentru o asemenea creștere. 

Același Marcel Ciolacu atrăgea, totodată, atenția că ”trebuie să găsim o metodă prin care jumătate din această creştere să fie suportată de stat şi jumătate de angajator, ca să nu fie un efort prea mare pentru companii. Practic salariul minim brut să crească cu 450 de lei, dar angajatorul să suporte 200 sau 250 de lei din această creştere, iar statul să acopere restul, prin deduceri”. Analistul financiar Adrian Negrescu a comentat aceste declarații. 

”Domnul Cicolacu este la capitolul ar fi bine să fie bine ca să nu fie rău. Fără date, fără nici un studiu de impact, iar venim și aruncăm în spațiu public niște afirmații legate de niște probleme reale ale economiei. Salariul minim pe economie este, în ultimă instanță, o problemă stringentă în momentul de față. Ce se întâmplă, de ce avem nevoie de muncitori străin, pentru că, din păcate, nu reușim, din punct de vedere fiscal, să menținem forța de muncă autohtonă. Avem niște taxe uriașe pe salariul minim. Spuneam recent că la un salariu de 5000 de lei net pentru un angajat, mai trebuie să pui 3800 de lei, bani care se duc la stat. 

Zonă crepusculară

Ce înseamnă declarația lui Marcel Ciolacu? Faptul că se caută. Parcă sunt așa, într-o zonă crepusculară și caută soluții, caute date”, a declarat Adrian Negrescu la Realitatea TV. Oameni buni, a continuat analistul, mai e puțin și vine anul 2023 și voi nu știți exact nici măcar câți salariați aveți în România. Nu mai zi de câți sunt cu salariul minim - 1,6 milioane. Și cum facem toate aceste schimbări fără să consultăm mediul de afaceri. Și cum au ajuns la această cifră de 3000 de lei și nu 3500 sau 2900. Care este diferența? Care sunt resorturile financiare și economice”, a întrebat, retoric, analistul. 

Mediul de afaceri nu știe aproape nimic

În altă ordine de idei, Adrian Negrescu a amintit că suntem în perioada în care cele mai multe companii își creionează bugetele pentru anul viitor. Acum își fac calculele: în septembrie, octombrie cel târziu. Și ce văd în momentul de față? Că nu știm ce impozite vom plăti pe terenuri, clădiri, pe zona de administrare a businessului, că nu știm care vor fi taxele pe anul 2023, pentru că este posibil ca acea Ordonanță să se modifice, nu știm care va fi salariul minim, pentru că încă explorăm diverse scenarii, nu știm ce se va întâmpla pe palierul de energie și gaze, pentru că autoritățile explorează, și aici, diverse tarife pentru mediul de afaceri, iar ultimul draft pe care l-am văzut prevede o scădere dramatică a compensărilor pentru mediul de afaceri, ce va influența în mod decisiv modul în funcționează zona de afaceri. Mai pe scurt, nu știm aproape nimic”, a concluzinat analistul Adrian Negrescu.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel