Lovitură DEVASTATOARE pentru oligarhii ruşi. Active de 12,5 miliarde de euro, îngheţate
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Sancţiunile UE au dus la îngheţarea unor active ale oligarhilor ruşi în valoare de aproape 12,5 miliarde de euro.

Sancţiunile UE împotriva oligarhilor ruşi au dus la îngheţarea unor active în valoare de aproape 12,5 miliarde de euro, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Christian Wigand, confirmând o informaţie din ziarul german Die Welt, relatează DPA. Suma totală a activelor îngheţate aproape că s-a dublat de la 6,7 miliarde de euro în aprilie, a precizat Wigand. Printre activele îngheţate se află iahturi de lux, proprietăţi, elicoptere şi opere de artă.

Suma totală nu include totuşi active îngheţate ale Băncii Centrale din Rusia. Surse din Comisie susţin că această creştere se datorează în primul rând faptului că mai multe active au fost depistate şi îngheţate în ultimele săptămâni, în special în Germania. De la izbucnirea războiului din Ucraina, UE a adoptat mai multe runde de sancţiuni care vizează economia rusă, sistemul financiar, banca centrală, oficiali guvernamentali de vârf, precum şi pe preşedintele Vladimir Putin şi cercul său restrâns.

Potrivit DPA, suma totală a activelor îngheţate nu a fost iniţial disponibilă. În aprilie, executivul UE a precizat că totalul activelor îngheţate este de circa 30 de miliarde de euro, dar un purtător de cuvânt a explicat că în această sumă sunt incluse şi activele Băncii Centrale vizate de sancţiuni. La sfârşitul lui mai, a fost furnizat un total al activelor îngheţate de aproape 10 miliarde de euro, care de asemenea nu includea activele Băncii Centrale.

 

Citeşte şi: Boris Johnson: O victorie a lui Putin în Ucraina ar fi o catastrofă

 

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Occidentul trebuie să continue să-i susţină pe ucraineni în contextul în aceştia încearcă să-şi recupereze teritoriul ocupat de Rusia, afirmând că ar fi o "catastrofă" dacă preşedintele rus Vladimitr Putin ar obţine victoria, relatează sâmbătă dpa.

În declaraţii făcute după revenirea în Regatul Unit după o vizită neanunţată la Kiev, şeful guvernului britanic a avertizat că Ucraina nu trebuie încurajată să accepte o "pace proastă" care pur şi simplu ar fi preludiul unei noi ofensive ruse.

De asemenea, Johnson şi-a apărat decizia de a pleca vineri de la o conferinţă a conservatorilor din nordul ţării pentru a se putea întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Momentul ales pentru vizită a dus la acuzaţii că desconsideră nordul, chiar înainte de un scrutin crucial în Wakefield, West Yorkshire, pe care conservatorii au mare şanse să o piardă.

Boris Johnson a declarat presei la revenirea în ţară, la baza RAF Brize Norton, că era important să fie demonstrat sprijinul Regatului Unit într-un moment în care Ucraina "suferă teribil" din cauza ofensivei ruse în desfăşurare din Doneţk.

"Cred că este foarte important să merg în Ucraina într-un moment în mod special crucial. Îngrijorarea pe care o avem este că puţină oboseală faţă de chestiunea ucraineană începe să se instaleze în lume. Este foarte important să arătăm că suntem alături de ei pe termen lung şi că le asigurăm rezilienţa strategică de care au nevoie", a mai spus Johnson.

În convorbirile sale cu preşedintele Zelenski, premierul britanic a spus că ţara sa este gata să antreneze zeci de mii de soldaţi ucraineni în timp ce continuă luptele împotriva ruşilor. Boris Johnson a mai spus că este foarte important ca ruşii să fie împiedicaţi să "îngheţe" conflictul, pentru a-şi putea consolida câştigurile înainte de a organiza un nou atac.

"Ar fi o catastrofă dacă Putin ar câştiga", a spus Johnson.

"Nimic nu i-ar plăcea mai mult decât să spună: 'Să îngheţăm conflictul, să avem un armistiţiu ca în 2014'. Pentru el asta ar fi o mare victorie. Am avea o situaţie în care Putin va reuşi să-şi consolideze câştigurile şi apoi să lanseze un alt atac", a atras atenţia şeful guvernului de la Londra.

"Trebuie să transmitem cu claritate că-i sprijinim pe ucraineni în ambiţiile lor de a-i izgoni pe ruşi, de a izgoni armatele lui Putin, din toate locurile pe care le-au obţinut din 24 februarie, şi să ne asigurăm că ucrainenii nu sunt încurajaţi să facă o pace proastă, ceva care pur şi simplu nu va rezista", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel