Săptămâna Haferland, festivalul satelor săsești. Când începe

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Peste 6000 de turiști sunt așteptați să facă parte din comunitatea sașilor la Săptămâna Haferland 2019, cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania, care se va desfășura în perioada imediat următoare, între 25 și 29 iulie 2019.

Cea de-a șaptea ediție a Săptămânii Haferland va include localitățile Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Criț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Cloașterf, iar zeci de activități interesante au fost incluse în programul celor cinci zile de festival, precum: vizite documentare la casele vechi din zona, brunch-uri, ateliere de olărit și pictură, diverse expoziții, concerte în bisericile fortificate, proiecții de film și, bineînțeles, tradiționalul bal săsesc care va avea loc în ziua dedicată satului Criț.

Ziua dedicată satului Criț, mai exact 27 iulie, este totodată și ziua principală a festivalului, în care cei peste 1500 turiști așteptați se vor putea bucura de concertul de orgă și de PlaCello – concert ICon Arts susținut de Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Bogdan Postolache în biserica fortificată din localitate, de ateliere interactive, de o proiecție de film, precum și de activități pentru cei mici. Turiștii interesați de arta și cultura din Haferland vor avea ocazia să vadă o expoziție după picturile unui cunoscut pictor de origine săsească, Hans Schuster, o expoziție a lăzilor de zestre săsești, dar și o expoziție cu fotografii ale comunităților de demult din Haferland.

Mai mult, turiștii prezenți la Criț, pe 27 iulie, vor avea ocazia să participe la exercițiul artistic interactiv Parte din Haferland. Întrucât Fii parte din comunitate!, sloganul din acest an al festivalului Săptămâna Haferland, este un îndemn prin care toți cei interesați sunt invitați să descopere frumusețea regiunii, tradițiile locale, dar și noile inițiative din zonă, aceștia se pot alătura comunității sașilor și pot deveni ambasadorii acestei culturi. Astfel, în cadrul festivalului, turiștii prezenți vor putea contribui, alături de un creator popular, la pictura unor litere din lemn care vor forma cuvântul HAFERLAND și care vor simboliza efortul comun pentru revitalizarea regiunii, dar și deschiderea comunității săsești către toți cei interesați să descopere tradițiile și obiceiurile din zonă. În urma participării la pictura comună, fiecare contributor va primi o diplomă de apartenență la comunitatea locală, prin care devine, simbolic, parte din comunitate.

Invenția unei familii din Harghita, magnet pentru turiştii din toată lumea (GALERIE FOTO)

Săptămâna Haferland 2019 este cu atât mai specială cu cât co-organizatorul festivalului, Fundația Tabaluga, împlinește 10 ani de activitate pe plan local, în Roadeș, iar inițiatorul fundației, Peter Maffay, împlinește anul acesta 70 de ani și 50 de ani de la începerea carierei. Ziua dedicată satului Roadeș are loc în data de 28 iulie și așteaptă turiștii cu un program artistic pentru cei mici și cei mari, un concert al corului de copii Cantus Mundi, dansuri folclorice și diverse ateliere pentru toate vârstele.

Săptămâna Haferland este un eveniment foarte important pentru comunitatea sașilor și nu numai: este momentul în care comunitatea locală se implică pentru a le oferi oaspeților cea mai frumoasă experiență, iar turiștii care au participat până acum s-au declarat încântați de tot ce au văzut aici. În acest an, vrem să punem mai mult accentul pe arta săsească, cea care a făcut posibilă ca sașii să-și păstreze identitatea intactă de-a lungul timpului. Așa că îi invităm pe toți cei pasionați de călătorii nu doar să ne viziteze, ci și să facă parte din comunitatea celor care iubesc satele săsești și arta din zonă, a declarat Michael Schmidt, președintele fundației cu același nume și unul dintre inițiatorii festivalului.

Festivalul Săptămâna Haferland a devenit un eveniment de amploare în Transilvania, care atrage, de la an la an, tot mai mulți vizitatori, unii ajunși în această regiune idilică pentru prima oară, alții care au participat la edițiile anterioare și tocmai pentru că au fost încântați de ce au văzut s-au hotărât să revină, dar și sași întorși acasă din diferite colțuri ale lumii. Așadar, Săptămâna Haferland nu este un festival cu circuit închis, ba dimpotrivă. Sunt cinci zile de sărbătoare și activități, în care încercăm să aducem mai aproape arta și tradițiile săsești de toți cei care vor să experimenteze aceste lucruri într-un mod cât mai autentic, la sași acasă. Ne-am pregătit intens pentru ca această ediție să fie una specială, centrată pe ideea de comunitate, unită în jurul moștenirii culturale locale, a adăugat Veronica Schmidt, Vicepreședintele Fundației Michael Schmidt.

Săptămâna Haferland aniversează a șaptea ediţie în acest an şi a devenit un renume în regiunea noastră, reflectând viața multi-culturală și implicarea populației locale. Viaţa comunităţii dincolo de toate granițele etnice este motorul dezvoltării sustenabile a satelor noastre. Aceasta este ceea ce numeroşi vizitatori de pretutindeni trăiesc atunci când călătoresc în regiunea noastră frumoasă, a menționat Peter Maffay, președintele Fundației Tabaluga.

Numărul turiștilor prezenți la festival a crescut în fiecare an, însumând 20.000 de participanți pe parcursul celor șase ediții de până acum. Totodată, datorită vizibilității festivalului și a inițiativelor de promovare din zonă, turiștii au vizitat regiunea Haferland și în alte perioade ale anului.

Organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt și Fundația Tabaluga, împreună cu Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația ADEPT, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania, Asociația Nowero Rupea și Primăria Rupea și-au propus să promoveze nu doar satele săsești, ci și comunitatea și pe cei care duc mai departe tradițiile săsești.

Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită Țara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr
Instalație de gaze

Care sunt cele mai căutate locuinţe de către români

Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...


pixel