Scad prețurile la gaze naturale? Se dă drumul la gazoductul Nord Stream-2
Autor: Simona Haiduc | 08 sep 2021, 20:00
Senatorii americani pun în cap negocierile diplomaților
Senatorii americani pun în cap negocierile diplomaților
Zilele trecute, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că majorarea preţurilor la gaze este dirijată de către Federaţia Rusă, de către Gazprom și că, după ce va fi operaţional Nord Stream 2, vom vedea o scădere a preţului. Dacă este așa, ar trebui curând să vedem luminița de la capătul tunelului: agenția Bloomberg a anunțat miercuri că rușii intenționează să dea drumul la gaze prin controversata conductă începând cu 1 octombrie.

Gazprom și-a propus să deschidă robinetul de gaze al gazoductului Nord Stream-2 în jurul datei de 1 octombrie, susține Bloomberg, citând surse. 

Mai mult, agenția susține că gigantul rus al gazelor naturale, companie al cărei jocuri au provocat, în ultimele săptămâni, o creștere fantastică a prețurilor la acest carburant, care au atins recorduri absolute, de peste 650 de dolari/1000 de metri cubi, vrea să umple ambele fire ale conductei până la 1 decembrie. 

Aparent, o veste excelentă. Dacă s-ar merge pe acest scenariu, ar însemna că, DA, gazele naturale rusești s-ar putea ieftini în următoarele luni. Există însă o problemă. 

Și anume că spre ce destinații și, mai ales, când va porni gazul rusesc în sistemul european de transport al gazelor naturale depinde de struturile de reglementare a pieței de resort din Germania. 

De fapt, este logic: Nord Strea-2 pornește din Rusia, traversează Marea Baltică și iese în Germania, ce devine, astfel, singurul beneficiar al gazelor livrate pe acest traseu. Este vorba de aproximativ 55 de miliarde metri cubi de gaze, când gazoductul va funționa la capacitate maximă. 

Germania va primi gazul, îl va depozita în rezervoarele ei, îl va furniza clienților interni la prețul pe care îl dorește și tot la prețul pe care îl dorește îl va furniza și pe piața europeană. Când, nu se știe. 

Citește și Francul elveţian rămâne supraevaluat! O spune o voce avizată

Ceea ce se știe cu certitudine este că, dacă Nord Stream-2 chiar va intra în funcțiune (există încă destulă incertitudine în această privința, având în vedere presiunile SUA și dorința Washingtonului de a stopa acesta acest proiect, pentru a nu priva Ucraina de statutul de țară de tranzit al gazelor naturale rusești), într-o primă facă, adică până la sfârșitul anului curent, Gazprom va putea livra doar 5,6 miliarde metri cubi de gaze. 

Volum pe care Germania îl va folosi, cu siguranță, pentru nevoile interne, mai ales că va fi în plină iarnă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Afacerile Metro din Belgia, vândute pentru 47 milioane euro

Retailerul olandez Sligro Food Group a anunţat miercuri...

Crossuri externe