Scad prețurile la gaze naturale? Se dă drumul la gazoductul Nord Stream-2
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Senatorii americani pun în cap negocierile diplomaților
Senatorii americani pun în cap negocierile diplomaților
Zilele trecute, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că majorarea preţurilor la gaze este dirijată de către Federaţia Rusă, de către Gazprom și că, după ce va fi operaţional Nord Stream 2, vom vedea o scădere a preţului. Dacă este așa, ar trebui curând să vedem luminița de la capătul tunelului: agenția Bloomberg a anunțat miercuri că rușii intenționează să dea drumul la gaze prin controversata conductă începând cu 1 octombrie.

Gazprom și-a propus să deschidă robinetul de gaze al gazoductului Nord Stream-2 în jurul datei de 1 octombrie, susține Bloomberg, citând surse. 

Mai mult, agenția susține că gigantul rus al gazelor naturale, companie al cărei jocuri au provocat, în ultimele săptămâni, o creștere fantastică a prețurilor la acest carburant, care au atins recorduri absolute, de peste 650 de dolari/1000 de metri cubi, vrea să umple ambele fire ale conductei până la 1 decembrie. 

Aparent, o veste excelentă. Dacă s-ar merge pe acest scenariu, ar însemna că, DA, gazele naturale rusești s-ar putea ieftini în următoarele luni. Există însă o problemă. 

Și anume că spre ce destinații și, mai ales, când va porni gazul rusesc în sistemul european de transport al gazelor naturale depinde de struturile de reglementare a pieței de resort din Germania. 

De fapt, este logic: Nord Strea-2 pornește din Rusia, traversează Marea Baltică și iese în Germania, ce devine, astfel, singurul beneficiar al gazelor livrate pe acest traseu. Este vorba de aproximativ 55 de miliarde metri cubi de gaze, când gazoductul va funționa la capacitate maximă. 

Germania va primi gazul, îl va depozita în rezervoarele ei, îl va furniza clienților interni la prețul pe care îl dorește și tot la prețul pe care îl dorește îl va furniza și pe piața europeană. Când, nu se știe. 

Citește și Francul elveţian rămâne supraevaluat! O spune o voce avizată

Ceea ce se știe cu certitudine este că, dacă Nord Stream-2 chiar va intra în funcțiune (există încă destulă incertitudine în această privința, având în vedere presiunile SUA și dorința Washingtonului de a stopa acesta acest proiect, pentru a nu priva Ucraina de statutul de țară de tranzit al gazelor naturale rusești), într-o primă facă, adică până la sfârșitul anului curent, Gazprom va putea livra doar 5,6 miliarde metri cubi de gaze. 

Volum pe care Germania îl va folosi, cu siguranță, pentru nevoile interne, mai ales că va fi în plină iarnă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel