Gazprom și-a propus să deschidă robinetul de gaze al gazoductului Nord Stream-2 în jurul datei de 1 octombrie, susține Bloomberg, citând surse.
Mai mult, agenția susține că gigantul rus al gazelor naturale, companie al cărei jocuri au provocat, în ultimele săptămâni, o creștere fantastică a prețurilor la acest carburant, care au atins recorduri absolute, de peste 650 de dolari/1000 de metri cubi, vrea să umple ambele fire ale conductei până la 1 decembrie.
Aparent, o veste excelentă. Dacă s-ar merge pe acest scenariu, ar însemna că, DA, gazele naturale rusești s-ar putea ieftini în următoarele luni. Există însă o problemă.
Și anume că spre ce destinații și, mai ales, când va porni gazul rusesc în sistemul european de transport al gazelor naturale depinde de struturile de reglementare a pieței de resort din Germania.
De fapt, este logic: Nord Strea-2 pornește din Rusia, traversează Marea Baltică și iese în Germania, ce devine, astfel, singurul beneficiar al gazelor livrate pe acest traseu. Este vorba de aproximativ 55 de miliarde metri cubi de gaze, când gazoductul va funționa la capacitate maximă.
Germania va primi gazul, îl va depozita în rezervoarele ei, îl va furniza clienților interni la prețul pe care îl dorește și tot la prețul pe care îl dorește îl va furniza și pe piața europeană. Când, nu se știe.
Citește și Francul elveţian rămâne supraevaluat! O spune o voce avizată
Ceea ce se știe cu certitudine este că, dacă Nord Stream-2 chiar va intra în funcțiune (există încă destulă incertitudine în această privința, având în vedere presiunile SUA și dorința Washingtonului de a stopa acesta acest proiect, pentru a nu priva Ucraina de statutul de țară de tranzit al gazelor naturale rusești), într-o primă facă, adică până la sfârșitul anului curent, Gazprom va putea livra doar 5,6 miliarde metri cubi de gaze.
Volum pe care Germania îl va folosi, cu siguranță, pentru nevoile interne, mai ales că va fi în plină iarnă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
BNR a publicat cursul valutar...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...