”Sărăcia este atestată statistic”. Mircea Coșea: Noul președinte trebuie să fie sincer
Deficitul bugetar pune presiune...
Afacerile rezultate din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor au scăzut cu 3,3%, ca serie brută, în primele unsprezece luni din 2024, faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit sursei citate, în intervalul 1 ianuarie - 30 noiembrie 2024, au fost raportate scăderi în activităţile de transporturi (-7,6%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (-3,4%) şi la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor1 (-2,4%).
În acelaşi timp, creşteri au înregistrat activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+8,9%) şi activităţile de comunicaţii (+0,4%).
Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a scăzut cu 3,1%, de la un an la altul.
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a scăzut, în primele 11 luni din 2024, faţă de perioada corespunzătoare din 2023, atât ca serie brută, cu 2,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,2%, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a scăzut ca urmare a diminuării comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-25%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-6,4%) şi activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,8%). Creşteri au înregistrat: comerţul cu ridicata nespecializat (+15,3%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+9,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+6,1%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+1,1%). Comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri a rămas la acelaşi nivel.
Potrivit INS, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna noiembrie 2024, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, pe ansamblu, cu 3,8%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-13,2%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-12,2%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-4,3%) şi din comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-0,3%). Creşteri au înregistrat: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+4,8%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+2,3%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+1,9%) şi comerţul cu ridicata nespecializat (+1,0%).
Ca serie ajustată, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, pe ansamblu, cu 1,6%, comparativ cu octombrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar pune presiune...
Aproape 13.000 de firme...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Capitalizarea bursei scade cu...
Recent, bursele mondiale au...
Autoritățile au promis un plus de peste 9%.
Bitcoin, dincolo de statutul de...
„Vor fi necesare mai multe...
Iată cele mai importante...
Dacă folosești frecvent...
Ultima escaladare tarifară a...
Miliardarul american Elon Musk...
La Harvard, mândrie și teamă în...
Vânzările în țările europene au scăzut dramatic în...
Practic, este sfârșitul unei ere.
Deocamdată este vorba de doar câteva produse.
Totuși, nu toate sectoarele au de suferit din cauza...
Avertisment de la Buffett, falimente în scădere, scandal...
ONRC: Numărul firmelor care...
Prezență record la urne în...
Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...
Arabia Saudită, Rusia și alți...
Warren Buffett critică...
Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...
Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...