Mita devine sport olimpic. Un nou scandal de corupţie
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Jocurile Olimpice de la Tokyo ar putea fi amânate din nou
Jocurile Olimpice de la Tokyo ar putea fi amânate din nou
Procurorii din Franța au deschis o anchetă împotriva președintelui Comitetului Olimpic japonez, Tsunekazu Takeda, suspectat că a dat mită pentru ca Tokyo să găzduiască Jocurile Olimpice din 2020. Takeda este rudă cu împăratul Japoniei, Akihito. Acesta este ultimul scandal de corupție dintr-o serie deja lungă de controverse care au însoțit desemnarea țărilor organizatoare ale unor competiții de proporții precum Jocurile Olimpice sau Campionatul Mondial de Fotbal. 

Ancheta vizează plățile de doi milioane de dolari făcute de către comitetul de candidatură al orașului Tokyo către o firmă de consultanță din Singapore. Deocamdată, Takeda nu a fost pus sub acuzare, dar Comitetul Internațional Olimpic a anunțat că secția sa de etică cercetează cazul.

Takeda neagă acuzațiile și a dat asigurări că dreptul de organizare a JO 2020 a fost obținut în mod corect de către capitala Japoniei. Conform unor surse apropiate de anchetă, citate de Reuters, procurorii din Franța au început cercetările pornind de la o anchetă anterioară care viza modul în care a fost desemnat orașul organizator al precedentei Olimpiade, cea de la Rio de Janeiro, din 2016.

Citește și:O torță olimpică, scoasă la licitație. Cu cât s-a vândut

Acestea nu sunt singurele ediții ale Olimpiadei care au fost marcate de scandaluri de corupție, pe lângă cele legate de corectitudinea cu care s-au desfășurat unele probe, care au devenit un lucru comun. Comitetul de candidatură al orașului australian Melbourne pentru JO de vară din 1996 a fost neplăcut surprins când un grup de delegați ai unor țări africane veniți să examineze condițiile oferite le-au cerut organizatorilor mașini drept cadou plus asigurarea de servicii sexuale la bordelurile din oraș. Australienii au refuzat indignați, iar competiția pentru organizarea Olimpiadei a fost câștigată de Atlanta (SUA).

O tradiție neagră a olimpismului

Pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 1998 au candidat Nagano (Japonia) și Salt Lake City (SUA). Americanii au reclamat că japonezii au câștigat prin cheltuielile generoase de protocol pentru membrii Comitetului Internațional Olimpic (CIO). Estimările au fost la nu mai puțin de 14 milioane de dolari, însă japonezii au distrus registrele cu fondurile cheltuite chiar la cererea CIO. Abia în 2006 o anchetă a autorităților nipone a concluzionat că a fost vorba de ”un nivel ilegitim și excesiv al ospitalității”.

Sătui să tot piardă, cei din Salt Lake City au folosit aceeași metodă pentru Olimpiada de iarnă din 2002 când au cheltuit nu mai puțin de 16 milioane de dolari pentru protocol. Rezultatul a fost că au obținut organizarea JO, însă pe fir au intrat și procurorii americani. Șefii comitetului de organizare au demisionat astfel că CIO nu a mai putut mușamaliza scandalul și a demarat o anchetă internă. Zece membri ai săi au fost excluși și alți zece au fost sancționați după ce s-a descoperit că au primit bani sau terenuri, le-au fost achitate taxa de școlarizare pentru copii sau au primit donații pentru campanii electorale sau donații caritabile pentru diverse ”cauze nobile”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel