Scandal de proporții pe Wall Street. Bancheri dați afară, amenzi uriașe

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bursa americană
Bursa americană
Unele dintre cele mai mari companii de pe Wall Street au fost amendate cu un total de 1,8 miliarde de dolari de către organismele de supraveghere financiară din SUA, după ce angajații au discutat despre tranzacții pe dispozitivele și aplicațiile lor personale.

Securities and Exchange Commission (SEC) spune că investigația a scos la iveală "comunicări omniprezente în afara canalului oficial de comunicare".

Printre cele 16 companii vizate de măsurile punitive decise de autoritățile de reglementare figurează Barclays, UBS și Goldman Sachs. Investigația de amploare din industrie este un caz de referință pentru SEC și Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

În declarații separate, SEC a anunțat amenzi în valoare totală de 1,1 miliarde de dolari, în timp ce Commodity Futures Trading Commission a declarat că a impus sancțiuni în valoare de 710 milioane de dolari.

"Finanțele, în cele din urmă, depind de încredere. Prin faptul că nu și-au onorat obligațiile de păstrare a registrelor și a evidențelor contabile, participanții pe piață pe care i-am acuzat astăzi nu au reușit să mențină această încredere", a declarat președintele SEC, Gary Gensler.

Din ianuarie 2018 până în septembrie 2021, lucrătorii bancari au comunicat în mod obișnuit despre chestiuni de afaceri cu colegii, clienții și alți consilieri terți folosind aplicații de pe dispozitivele lor personale, cum ar fi mesajele text și WhatsApp, au declarat autoritățile de reglementare.

Firmele nu au păstrat cele mai multe dintre aceste discuții, ceea ce a încălcat normele federale care impun brokerilor și altor instituții financiare să păstreze înregistrări ale comunicațiilor de afaceri.

Acest lucru a îngreunat capacitatea autorităților de reglementare de a asigura respectarea unor reguli esențiale și de a aduna probe în cadrul unor anchete independente, au declarat agențiile. Investigația a zguduit Wall Street, unii bancheri pierzându-și locurile de muncă. De asemenea, a forțat companiile să introducă noi măsuri dure pentru a eradica utilizarea neautorizată a aplicațiilor.

Citește și Forța dolarului american poate duce la o criză financiară, susțin experții Morgan Stanley

Luni, indicele dolarului a atins un nou maxim al ultimelor două decenii, în timp ce lira sterlină a atins un minim record față de dolar. 

Fluctuațiile valutare sălbatice reprezintă o altă presiune asupra economiei globale și a profiturilor corporative, care se așteaptă să scadă pe măsură ce creșterile agresive ale dobânzilor operate de Rezerva Federală în cursul verii încep să influențeze cheltuielile.

"Ultimele minime pentru acțiuni și maximele pentru randamente vor fi probabil determinate de traiectoria de creștere a câștigurilor și a economiei, mai degrabă decât de inflație sau de Fed", au scris analiștii, inclusiv Michael Wilson de la Morgan Stanley.

Presiunea exercitată de creșterea dolarului va ajuta indicele S&P 500 să atingă un nou minim al pieței bear între 3.000 și 3.400 până la începutul anului 2023, estimează analiștii băncii americane. S&P 500 a scăzut luni cu 1% și se află aproape de cel mai scăzut nivel al anului.

Citește și Asta mai lipsea! Nouriel Roubini anunță: Va fi o recesiune ”lungă și urâtă”

Într-un interviu pentru "Bloomberg", Dr. Doom reiterează că cei care pariază pe o recesiune "superficială" în SUA și nu numai ar trebui să se uite la gradul ridicat de îndatorare al companiilor și al guvernelor. Pe măsură ce ratele cresc și costurile serviciului datoriei urcă, "multe instituții zombi, gospodării zombi, companii zombi, bănci zombi și țări zombi vor muri", a spus el. "Apoi vom vedea cine mai rămâne pe linia de plutire"...

Referindu-se strict la Statele Unite, profesorul Roubini consideră că atingerea unei rate de inflație de 2% fără o aterizare dură a economiei este o "misiune imposibilă" pentru Rezerva Federală. El se așteaptă ca ratele să crească cu 75 de puncte de bază la actuala ședință și cu 50 de puncte de bază în noiembrie și decembrie. Acest lucru ar aduce rata fondurilor federale la o valoare cuprinsă între 4% și 4,25% până la sfârșitul anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel