Scandal. Un tribunal suedez a dat dreptate companiei Tesla
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Auto
Auto
Un tribunal suedez a decis că Autoritatea de transport a țării trebuie să găsească o modalitate de a obține plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor Tesla, blocate de angajații Poștei.

Această decizie intervine la câteva ore după ce producătorul american de maşini electrice a depus o acţiune în instanță de judecată împotriva companiei publice PostNord pentru că poştaştii au refuzat să mai livreze plăcuțele de înmatriculare pentru noile autoturisme ale constructorului auto.

Pe 20 noiembrie, lucrătorii PostNord s-au alăturat unei acțiuni industriale menite să determine Tesla să semneze o convenție colectivă pentru mecanici în Suedia, iar Autoritatea de transport a refuzat să livreze plăcuțele prin alte mijloace, susținând că era obligată contractual să folosească postNord.

Cu toate acestea, tribunalul districtual din Norrkoping a decis că Autoritatea trebuie să furnizeze plăcuțele către Tesla în termen de șapte zile sau să plătească o amendă de 1 milion de coroane suedeze ($ 95.000).

"Este corect că a fost luată o decizie care dă dreptate Tesla", a comentat avocatul producătorului american, Johannes Ericsson, pentru Aftonbladet. Instanța districtuală, Autoritatea de transport, Tesla și avocatul companiei au refuzat nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Această decizie este cea mai recentă înfrângere în lupta dintre Tesla și sindicatele suedeze. Sindicatul IF Metall a declanșat, pe 27 octombrie, o grevă a mecanicilor săi, refuzând să întrețină mașinile Tesla atât timp cât compania nu va accepta negocieri colective. Membrii altor sindicate s-au alăturat mișcări din simpatie pentru colegii lor. 

Politica Tesla este de a nu semna contracte colective și susține că angajații săi beneficiază de condiții la fel de bune sau chiar mai bune decât cele cerute de IF Metall. Sindicatul susține că este vital pentru modelul suedez al pieței forței de muncă ca toate întreprinderile să dispună de convenții colective.

În plângerea sa, Tesla a calificat decizia Autorității de transport de a nu-i permite să recupereze plăcuțele de înmatriculare drept un „atac unic împotriva unei companii care operează în Suedia”.

Seko, sindicatul lucrătorilor PostNord, a declarat pentru Reuters că o soluție ușoară pentru Tesla este să semneze acordul colectiv cu IF Metall. "Considerăm acest lucru ca un semn că nu putut ignora gestul nostru de solidaritate", a declarat purtătorul de cuvânt al PostNord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel