Scandal uriaș de fraudă! Cazul pieselor pentru motoarele de avion ia amploare

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Avion
Avion
Mii de piese de motoare CFM destinate avioanelor ar fi fost vândute pe piața second-hand de compania britanică AOG Technics, cu certificate de autenticitate falsificate.

Cazul pieselor de schimb vândute în mod fraudulos de compania britanică AOG Technics ia amploare. Vineri, la Paris, directorul general al grupului Safran, Olivier Andriès, a declarat că, "începând de astăzi", ancheta a identificat deja 96 de motoare CFM-56 care conțin cel puțin una dintre aceste piese suspecte. Aceste motoare, care echipează Boeing 737 și Airbus A320, vor trebui, prin urmare, demontate pentru a se elimina respectivele piese.

Numărul motoarelor implicate în acest caz ar putea crește și mai mult. Potrivit avocaților Safran, prima audiere în fața judecătorului britanic însărcinat cu investigarea cazului a arătat amploarea afacerii: este vorba de câteva mii de piese de schimb vândute de AOG pe piața second-hand cu certificate de autenticitate false. Aeronavele vizate în Europa și Statele Unite sunt toate Airbus A320 și Boeing 737 NG din generația anterioară Max și Neo, echipate cu motoare Leap.

O descoperire întâmplătoare

”Nu am lucrat niciodată cu această companie și nu știm cui a vândut piese", a explicat directorul general al Safran. ”Am fost alertați în această vară de un atelier de întreținere, care dorea să verifice dacă piesa furnizată de AOG este autentică. Atunci am descoperit că documentul original era un fals. Am alertat imediat Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației și FAA americană, care au cerut tuturor companiilor aeriene să efectueze verificări. Acest lucru a arătat că frauda nu se limita la câteva piese.

Deocamdată, nicio piesă esențială pentru siguranța zborurilor nu se numără printre elementele frauduloase identificate", a subliniat Olivier Andriès. Nu știm nici dacă piesele în cauză sunt defecte sau dacă frauda se limitează la certificatele de autenticitate ale acestora. Dar, indiferent de situație, aceste piese trebuie demontate imediat ce sunt identificate. Acest lucru nu înseamnă doar o pierdere de activitate pentru companiile aeriene, ci ridică, de asemenea, semne de întrebare cu privire la eficiența procedurilor de control în Europa și în Statele Unite.

Fraude descoperite în mod regulat

Afacerea AOG nu este prima de acest gen. Piața pieselor aeronautice este zguduită în mod regulat de alerte privind piese frauduloase. Este suficient să aruncați o privire pe site-urile EASA și FAA. Numai în ultimii doi ani, au fost raportate aproximativ zece cazuri de piese contestate. Acestea pot fi piese contrafăcute sau piese furate din ateliere și vândute la negru cu un certificat de autenticitate fals.

Originea pieselor este uneori surprinzătoare. În luna februarie a anului trecut, de exemplu, o alertă a FAA a avertizat asupra unor sisteme de alertă de trafic și de evitare a coliziunilor (ACAS) de origine dubioasă, vândute pe piața americană de către o companie rusă (Aviation Parts) și redistribuite de mai mulți revânzători. Există cu siguranță lecții care trebuie învățate din această afacere", a declarat directorul general al Safran. Rămâne totuși uimitor că o companie cam fantomă a putut emite certificate de autenticitate falsificate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel