Scandal URIAȘ! Norvegia returnează elicopterele NH90 și vrea banii înapoi

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nu este bun de nimic, susțin norvegienii
Nu este bun de nimic, susțin norvegienii
Armata norvegiană este foc de supărată pe constructorul acestor elicptere, o societate din care face parte inclusiv Airbus.

Norvegia va returna elicopterele militare NH90 comandate de la NHIndustries - o societate mixtă europeană la care Airbus (EPA:AIR) deține o participație - după ce aeronavele au fost considerate nesigure și au suferit întârzieri la livrare, au declarat vineri Ministerul norvegian al Apărării și Statul Major norvegian.

Guvernul norvegian a declarat că va solicita rambursarea a cinci miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 500 de milioane de euro) pentru acest contract, plus dobânzi și alte costuri, de la NHIndustries, care este deținută în proporție de 62,5% de Airbus Helicopters, 32% de Leonardo din Italia și 5,5% de Fokker Aerostructures din Olanda.

"Indiferent câte ore lucrează tehnicienii noștri sau câte piese comandăm, nu va fi niciodată posibil să facem NH90 compatibil cu cerințele forțelor armate norvegiene", a declarat ministrul Apărării, Bjoern Arild Gram, într-o conferință de presă.

"Avem un elicopter care nu funcționează așa cum ar trebui", a adăugat generalul Eirik Kristoffersen, care conduce armata norvegiană. Potrivit ministrului norvegian al apărării, Norvegia a primit doar opt din cele 14 avioane prevăzute în contractul inițial, semnat în 2001.

NHIndustries a precizat într-o declarație că a livrat deja 13 aeronave și că încălcarea contractului este "neîntemeiată din punct de vedere juridic". Grupul, care s-a declarat "extrem de dezamăgit" de decizia autorităților norvegiene, a "respins acuzațiile aduse NH90" și a subliniat că a "prezentat soluții adecvate și personalizate" pentru a satisface cerințele specifice norvegiene.

Și nu este singurul scandal

În condițiile în care proiectul franco-german MAWS (Maritime Airborne Warfare System) a decedat și îngropat definivit, nu fără scandal, programul P-8A de la Boeing devine, de fapt, platforma pentru aparatele de patrulare maritimă a armatei germane, Bundeswerh, pe termen lung. 

După un prim contract pentru cinci exemplare, anunțat anul trecut, în valoare totală estimată la 1,77 miliarde de dolari (cu asistență tehnică și echipamentele aferente), Germania se orientează acum spre achiziția a șapte exemplare suplimentare ale avionului de patrulare maritim, o versiune derivată a avionului Boeing 737-800, Poseidon. 

Achiziția noilor P-8A vine în contextul creșterii, pe termen scurt, a cheltuielilor militare ale Germaniei, cu o anvelopă extraordinară de 100 miliarde de euro. Germania devine, astfel, al treilea stat european care se aliniază flotei de P-8A Poseidon, după Marea Britanie și Norvegia, cu o primă livrare așteptată în 2024.  

Citește și  Răspunsul de 120 mil. $ al Chinei pentru Lockheed Martin

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com
Eximbank
Alexandru Nazare la condilul ECOFIN
Cursul valutar al zilei
Codul fiscal se modifică / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TVA
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare
ROBOR a început să scadă
Reciclarea sticlelor de plastic / Foto: Freepik
Cupru / Foto: Freepik

Piața metalelor, în șoc! Trump impune 50% tarif pe cupru

Prețul cuprului a înregistrat marți cea mai mare...

Caniculă
Se schimbă impozitul pe profit / Foto: Freepik
EximBank a intrat in top 10 in functie de active in sistemul bancar romanesc

Premierul Bolojan a cerut înlocuirea directorului EximBank

Premierul Ilie Bolojan a anunţat, marţi seara, că a...


pixel