Scandalul apei minerale dezinfectate: Plângere împotriva companiei Nestle
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Apă minerală / FOTO: Freepik
Apă minerală / FOTO: Freepik
Foodwatch, un ONG care se ocupă de protecția consumatorilor a anunțat că intenționează să acționeze în justiție grupul agroalimentar Nestle, despre care susține că a încălcat mlasiv directiva europeană privind apele minerale. Asta printre altele.

Un nou episod în scandalului legat de dezinfectarea apei minerale. Asociația pentru apărarea consumatorilor Foodwatch va depune astăzi o plângere împotriva Nestlé Waters și a grupului Sources Alma. Potrivit respectivului ONG, cele două companii ar fi folosit pentru multe dintre mărcile lor, inclusiv Vittel și Perrier, tratamente de prelucrare a apei interzise. „Nimeni, nici măcar o multinațională precum Nestlé, nu este deasupra legii”, a declarat Ingrid Kragl, director de informații Foodwatch, citată într-un comunicat de presă.

„De aceea depunem astăzi o plângere” la o instanță de judecată din Paris. Este vorba despre nouă încălcări ale directivei europene privind apele minerale, a Codului Consumatorului și Codului Sănătății Publice, a explicat ea. 

„Procesare neconformă”

La sfârșitul lunii ianuarie, numărul unu mondial în ape minerale, Nestlé Waters a dezvăluit în presă că a folosit tratamente interzise cu raze ultraviolete și filtre cu cărbune activ pe unele dintre apele sale minerale (Perrier, Vittel, Hépar și Contrex) pentru a menține „securitatea lor alimentară”.  Practici aplicate în cazul apei de la robinet, lipsite de riscuri pentru sănătate, dar interzise pentru apele minerale naturale în Uniunea Europeană. 

Nestlé Waters a recunoscut, de asemenea, că a informat în 2021 autoritățile franceze în legătură cu aceste practici. A fost deschisă o investigație, în urma căreia s-a ajuns la concluzia că „aproape 30% dintre denumirile comerciale”, inclusiv unele aparținând grupului Sources Alma, „sunt supuse unui tratament neconform” în Franța.

„Este o fraudă masivă pentru care Nestlé Waters, grupul Sources Alma, dar și statul francez vor trebui să răspundă”, crede Foodwatch. Asociația a trimis o scrisoare Comisiei Europene, în care denunța „complezența Franței, implicată de câțiva ani în această afacere, care ar fi trebuit să alerteze autoritățile europene și alte state membre care importă această apă”. Parchetul Epinal (Vosgi) a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie deschiderea unei anchete prealabile împotriva subsidiarei grupului elvețian pentru înșelăciune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Foto: pexels.com
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com

pixel