Scandalul apei minerale dezinfectate: Plângere împotriva companiei Nestle
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Apă minerală / FOTO: Freepik
Apă minerală / FOTO: Freepik
Foodwatch, un ONG care se ocupă de protecția consumatorilor a anunțat că intenționează să acționeze în justiție grupul agroalimentar Nestle, despre care susține că a încălcat mlasiv directiva europeană privind apele minerale. Asta printre altele.

Un nou episod în scandalului legat de dezinfectarea apei minerale. Asociația pentru apărarea consumatorilor Foodwatch va depune astăzi o plângere împotriva Nestlé Waters și a grupului Sources Alma. Potrivit respectivului ONG, cele două companii ar fi folosit pentru multe dintre mărcile lor, inclusiv Vittel și Perrier, tratamente de prelucrare a apei interzise. „Nimeni, nici măcar o multinațională precum Nestlé, nu este deasupra legii”, a declarat Ingrid Kragl, director de informații Foodwatch, citată într-un comunicat de presă.

„De aceea depunem astăzi o plângere” la o instanță de judecată din Paris. Este vorba despre nouă încălcări ale directivei europene privind apele minerale, a Codului Consumatorului și Codului Sănătății Publice, a explicat ea. 

„Procesare neconformă”

La sfârșitul lunii ianuarie, numărul unu mondial în ape minerale, Nestlé Waters a dezvăluit în presă că a folosit tratamente interzise cu raze ultraviolete și filtre cu cărbune activ pe unele dintre apele sale minerale (Perrier, Vittel, Hépar și Contrex) pentru a menține „securitatea lor alimentară”.  Practici aplicate în cazul apei de la robinet, lipsite de riscuri pentru sănătate, dar interzise pentru apele minerale naturale în Uniunea Europeană. 

Nestlé Waters a recunoscut, de asemenea, că a informat în 2021 autoritățile franceze în legătură cu aceste practici. A fost deschisă o investigație, în urma căreia s-a ajuns la concluzia că „aproape 30% dintre denumirile comerciale”, inclusiv unele aparținând grupului Sources Alma, „sunt supuse unui tratament neconform” în Franța.

„Este o fraudă masivă pentru care Nestlé Waters, grupul Sources Alma, dar și statul francez vor trebui să răspundă”, crede Foodwatch. Asociația a trimis o scrisoare Comisiei Europene, în care denunța „complezența Franței, implicată de câțiva ani în această afacere, care ar fi trebuit să alerteze autoritățile europene și alte state membre care importă această apă”. Parchetul Epinal (Vosgi) a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie deschiderea unei anchete prealabile împotriva subsidiarei grupului elvețian pentru înșelăciune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel