Scenariu de risc maxim pe creditare. Analist: Vor urma foarte multe executări silite
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Există soluții pentru a evita răul
Există soluții pentru a evita răul
Indicele ROBOR trecut de 5,20%, un nivel maxim din 2013, iar IRCC-ul va urma și el același trend. Analistul economic Adrian Negrescu, despre ce se va întâmpla în următorul an. 

”Inflația este ca o febră foarte puternică pe care o putem trata doar cu ajutorul acestor pastile de creșteri de dobândă, menite să reducă temperatura inflației, spune analistul financiar, subliniind că decizia BNR de a majora dobânda cheie este una foarte importantă. 

”Dacă ne uităm la țările din regiune, Polonia, Ungaria au trecut deja de 5% la dobânda de politică monetară. Iar asta înseamnă că, mai departe, ROBOR-ul și IRCC-ul vor crește, la rândul lor. Suntem deja la 5,21% cu ROBOR-ul, un nivel maxim din 2013 încoace și IRCC-ul urmează să crească și el. Din păcate, este o tendință anticipată de doi ani de zile și care va continua un an, cel puțin, de acum încolo, atâta timp cât iureșul acesta inflaționist nu se va estompa cu politici economice sănătoase, menite să calmeze acest iureș”, a spus expertul.

În privința întârzierilor la plata ratelor, Adrian Negrescu, spune că ”sunt mulți bancheri care se tem că va crește rata creditelor neperformante. Inclusiv Banca Națională estima, anul trecut, faptul că de la 3,3% cât este în prezent rata creditelor neperformante, se va ajunge la 9,9%, într-un scenariu de risc maxim

Titluri excutorii

Într-adevăr, pe zi ce trece, oamenii reușesc din ce în ce mai greu să-și plătească ratele și, cu siguranță, vom avea foarte multe executări silite, mai cu seamă că ratele bancare, creditele bancare sunt titluri executorii. Adică nu mai ai ce să faci, decât să predai bunul (leasing-ul, case, etc) și să plătești. Din păcate asta este realitatea în care trăim. 

Există soluții, desigur, pentru a evita această zonă de executare silită, precum refananțarea, recalcularea creditului cu o dobândă fixă și o rată mai mică pentru următorii doi ani, să treci de pe ROBOR pe IRCC, printr-o simplă cerere făcută la bancă, sau să mergi la CSALB, o instituție care te poate ajuta să negociezi cu banca. Dacă stai și doar aștepți ca lucrurile să se îmbunătățească, vestea proastă este că nu se va întâmpla acest lucru, iar cel puțin până anul viitor, prin iarnă, inflația este posibil să continue să crească și, bineînțeles, dobânzile vor urma același parcurs”, a menționat Adrian Negrescu. 

Citește și Evoluția ROBOR. Eugen Teodorovici: Să dăm IRCC ce este al IRCC‼️

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel