Schengen. Cancelarul Austriei inspectează frontiera bulgaro-turcă
Autor: Oana Pavelescu | 23 ian 2023, 10:39
Karl Nehammer / Foto: EPP / Flicker
Karl Nehammer / Foto: EPP / Flicker
Cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul său de interne Gerhard Karner se află luni, 23 ianuarie 2023, la frontiera bulgaro-turcă pentru o inspecție locală.

Oficialii austrieci solicită mai mult sprijin din partea UE pentru protejarea frontierei externe. Veto-ul Austriei împotriva aderării Bulgariei și României la Schengen va rămâne în vigoare "până când situația se va schimba în mod fundamental", au subliniat cei doi politicieni. 

Ce anume așteaptă cancelarul federal austriac și ministrul de interne de la vizita lor

Această întrebare și-o pun jurnaliștii austrieci iar răspunsul este că cei doi doresc să plaseze responsabilitatea la Bruxelles dar este vorba și despre o ofensivă diplomatică care acum a culminat cu o vizită la frontieră.

Ce altceva așteaptă cancelarul și ministrul său de Interne? Noi informații despre protecția frontierei țării căreia Austria i-a refuzat protecția funcțională a frontierei? Acest lucru este puțin probabil. Se poate presupune că este vorba doar de un spectacol într-o situație sensibilă din punct de vedere politic, sunt de părere jurnaliștiui austrieci ai publicației Die Presse. Austria a blocat aderarea Bulgariei și a României la Schengen, ceea ce a dus la resentimente considerabile în ambele țări.

Având în vedere interesele economice ale companiilor naționale din ambele țări, aceasta este o situație periculoasă iar soluția găsită de guvernul de la Viena a fost de a arunca pisica moartă în curtea Bruxelles-ului și cu o ofensivă diplomatică ce culminează acum cu o vizită la graniță.

Citește și:

Austria îşi menţine veto-ul în privinţa extinderii Schengen, anunţă cancelarul Karl Nehammer

Austria îşi menţine veto-ul în privinţa extinderii Schengen, afirmă cancelarul Nehammer înaintea vizitei în Bulgaria.

Austria îşi menţine veto-ul faţă extinderea Spaţiului Schengen, atât timp cât acesta 'nu funcţionează', a afirmat cancelarul Karl Nehammer înaintea unei vizite în Bulgaria, cerând 'sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe' a UE, transmite sâmbătă agenţia austriacă APA.

'Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest Spaţiu. Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental', a declarat cancelarul Karl Nehammer, potrivit unui comunicat citat de APA.

Acesta precizează că Nehammer şi ministrul de interne Gerhard Karner se vor deplasa luni la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia. Citește mai mult AICI

Citește și:

Austria, trasă de urechi de UE. I s-a recomandat să ia măsuri urgente

Autoritățile de la Viena au la dispoziție două luni pentru a remedia situația. 

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la reuniunea din 19 decembrie 2022, o decizie prin care formulează recomandări Austriei de remediere a deficienţelor identificate în evaluarea din 2020 a aplicării de către această ţară a acquis-ului Schengen în domeniul returnării cetăţenilor unor terţe state, informează un document pus la dispoziţia delegaţiilor naţionale.

Plan de acțiune

În termen de două luni de la adoptarea deciziei, Austria ar trebui să elaboreze un plan de acţiune pentru punerea în aplicare a tuturor recomandărilor care vizează remedierea eventualelor deficienţe identificate în raportul de evaluare şi să transmită planul respectiv Comisiei şi Consiliului. În urma evaluării Schengen efectuate în 2020 în domeniul returnării, s-a adoptat un raport privind constatările şi analizele, în care sunt enumerate bunele practici şi deficienţele identificate. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe