Schengen. Cancelarul Austriei inspectează frontiera bulgaro-turcă
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Karl Nehammer / Foto: EPP / Flicker
Karl Nehammer / Foto: EPP / Flicker
Cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul său de interne Gerhard Karner se află luni, 23 ianuarie 2023, la frontiera bulgaro-turcă pentru o inspecție locală.

Oficialii austrieci solicită mai mult sprijin din partea UE pentru protejarea frontierei externe. Veto-ul Austriei împotriva aderării Bulgariei și României la Schengen va rămâne în vigoare "până când situația se va schimba în mod fundamental", au subliniat cei doi politicieni. 

Ce anume așteaptă cancelarul federal austriac și ministrul de interne de la vizita lor

Această întrebare și-o pun jurnaliștii austrieci iar răspunsul este că cei doi doresc să plaseze responsabilitatea la Bruxelles dar este vorba și despre o ofensivă diplomatică care acum a culminat cu o vizită la frontieră.

Ce altceva așteaptă cancelarul și ministrul său de Interne? Noi informații despre protecția frontierei țării căreia Austria i-a refuzat protecția funcțională a frontierei? Acest lucru este puțin probabil. Se poate presupune că este vorba doar de un spectacol într-o situație sensibilă din punct de vedere politic, sunt de părere jurnaliștiui austrieci ai publicației Die Presse. Austria a blocat aderarea Bulgariei și a României la Schengen, ceea ce a dus la resentimente considerabile în ambele țări.

Având în vedere interesele economice ale companiilor naționale din ambele țări, aceasta este o situație periculoasă iar soluția găsită de guvernul de la Viena a fost de a arunca pisica moartă în curtea Bruxelles-ului și cu o ofensivă diplomatică ce culminează acum cu o vizită la graniță.

Citește și:

Austria îşi menţine veto-ul în privinţa extinderii Schengen, anunţă cancelarul Karl Nehammer

Austria îşi menţine veto-ul în privinţa extinderii Schengen, afirmă cancelarul Nehammer înaintea vizitei în Bulgaria.

Austria îşi menţine veto-ul faţă extinderea Spaţiului Schengen, atât timp cât acesta 'nu funcţionează', a afirmat cancelarul Karl Nehammer înaintea unei vizite în Bulgaria, cerând 'sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe' a UE, transmite sâmbătă agenţia austriacă APA.

'Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest Spaţiu. Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental', a declarat cancelarul Karl Nehammer, potrivit unui comunicat citat de APA.

Acesta precizează că Nehammer şi ministrul de interne Gerhard Karner se vor deplasa luni la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia. Citește mai mult AICI

Citește și:

Austria, trasă de urechi de UE. I s-a recomandat să ia măsuri urgente

Autoritățile de la Viena au la dispoziție două luni pentru a remedia situația. 

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la reuniunea din 19 decembrie 2022, o decizie prin care formulează recomandări Austriei de remediere a deficienţelor identificate în evaluarea din 2020 a aplicării de către această ţară a acquis-ului Schengen în domeniul returnării cetăţenilor unor terţe state, informează un document pus la dispoziţia delegaţiilor naţionale.

Plan de acțiune

În termen de două luni de la adoptarea deciziei, Austria ar trebui să elaboreze un plan de acţiune pentru punerea în aplicare a tuturor recomandărilor care vizează remedierea eventualelor deficienţe identificate în raportul de evaluare şi să transmită planul respectiv Comisiei şi Consiliului. În urma evaluării Schengen efectuate în 2020 în domeniul returnării, s-a adoptat un raport privind constatările şi analizele, în care sunt enumerate bunele practici şi deficienţele identificate. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel