Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Inițiativa legislativă, dacă va fi aprobată și publicată în Monitorul Oficial va aduce o reparație pentru o categorie de angajați care a fost neglijată până acum.
În expunerea de motive se spune că se are în vedere statisticile care relevă faptul că după vârsta de 40 de ani condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor de balet, este deteriorată fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin 8 luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a leziunilor la ligamente şi fracturilor, se consideră că pensionarea dansatorilor şi soliştilor de balet trebuie făcută în aceleaşi condiţii ca şi cele prevăzute pentru balerini şi acrobaţi, în legislaţia actuală.
În acest moment, unele ansambluri angajează „dansatori”, iar în altele sunt încadraţi drept „balerini”. Astfel, pentru persoane care au acelaşi tip de activitate, condiţiile de pensionare sunt diferite, există, aşadar, o mare inechitatea în sistem.
Corpurile de balet din ansamblurile folclorice profesioniste susţin această modificare legislativă şi reclamă o gravă discriminare pentru angajaţii dansatori şi solişti balet. Trebuie menţionat faptul că performanţele tehnice ale membrilor scad odată ce ei înaintează în vârstă.
Mulţi nu mai pot urca pe scenă, iar tinerii absolvenţi de şcoli de artă nu pot ocupa aceste posturi în ansamblurile respective.
Cele mai multe ansambluri profesioniste din ţară au angajaţi balerini, în organigramă, nu dansatori populari. Doar două ansambluri, respectiv „Baladele Deltei” din Tulcea şi „Cindrelul Junii Sibiului” au angajaţi dansatori.
Propunerea de modificare prevede că:
”La art.56, alin. (2), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute ia alin. (1) lit. b), cu excepţia balerinilor, dansatorilor, soliştilor balet şi acrobaţilor, pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi;”
Totodată în aceeași Lege se propune ca:
”2. La ANEXA Nr. 4: LISTA cuprinzând profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, după punctul nr.2 se introduce un nou punct, punctul 2.1, cu următorul cuprins:
2.1. Solist balet”
Citește și: Schimbări în Legea pensiilor. Când apare noua formulă de calcul
Până la finalul anului, Guvernul trebuie să vină cu o nouă formulă pentru recalcularea a nu mai puțin de 5 milioane de pensii.
Până la finalul acestui an ar trebui să vină Guvernul cu o nouă formulă de recalculare a pensiilor, jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență, în funcție de care vor fi recalculate 5 milioane de pensii.
„Lucrez și cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială în contractul de asistență. Ţinem la legea 127, ne dorim îmbunătățirea legii. Cred că în două-trei saptămâni voi fi în posibilitatea să am baza de material astfel încât să invit partenerii sociali să-mi fie parteneri în scrierea acestor reforme atât de importante pentru cetățenii români”, a declarat recent ministrul Muncii la postul de televiziune România TV.
Dacă găsim o fomulă bună
Referitor la formulă de calcul a pensiilor, Marius Budăi a menționat că ”suntem deschiși la îmbunătățire. Dacă găsim o formulă mai bună, o vom aplică”.
Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a explicat, la rândul său, inechităţile din sistemul de pensii, pe care România s-a angajat prin PNRR să le elimine, vin din faptul că în ambele legi anterioare modul de calcul a fost mult complicat inutil, iar acesta ar trebui, din punctul său de vedere, simplificat prin eliminarea stagiilor de cotizare, rămânând doar să se înmulţească valoarea punctului de pensie cu numărul anilor de contibuţie. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...