Schimbare majoră în Codul Fiscal privind impozitarea profitului, după modelul estonian

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
pexels.com
pexels.com
A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

"Actualul sistem fiscal din România, bazat pe impozitarea profitului obţinut indiferent de destinaţia sa, limitează capacitatea întreprinderilor de a investi în dezvoltare şi inovare, ceea ce poate afecta negativ creşterea economică pe termen lung. În contextul unui mediu de afaceri din ce în ce mai competitiv la nivel global, România trebuie să adopte măsuri care să sprijine capitalizarea întreprinderilor şi să încurajeze reînvestirea profiturilor în economia locală. Unul dintre cele mai eficiente modele fiscale care poate atinge aceste obiective este regimul de impozitare a profitului distribuit, implementat cu succes în Estonia.

În Estonia, acest model de impozitare permite companiilor să plătească impozit pe profit doar în momentul distribuirii acestuia către acţionari sub formă de dividende, iar profitul reinvestit rămâne neimpozitat. Acest regim fiscal stimulează companiile să îşi păstreze capitalul în firmă, să facă investiţii pe termen lung şi să-şi sporească competitivitatea. Propunerea de a adopta un model similar în România are la bază dorinţa de a crea un cadru fiscal menit să încurajeze antreprenorii să reinvestească în afaceri, contribuind la consolidarea atât a afacerilor private, cât şi a economiei naţionale", explică iniţiatorii proiectului.

Documentul poate fi studiat aici.

Modificările propuse

 

"Stimularea reinvestirii profiturilor: Actualul sistem fiscal impune impozitarea profitului indiferent de modul în care acesta este utilizat, ceea ce limitează resursele companiilor pentru a reinvesti o parte consistentă din profit în dezvoltarea continuă a afacerii. Noul model ar elimina această frână, facilitând creşterea şi expansiunea afacerilor.

Creşterea atractivităţii investiţionale a României: Într-un context internaţional în care multe ţări concurează pentru atragerea de investiţii străine directe, România ar putea deveni mai atractivă prin adoptarea unui sistem fiscal prietenos cu investitorii. Investiţiile străine directe nu doar că aduc capital nou, dar contribuie şi la transferul de know-how şi tehnologie, sprijinind dezvoltarea economică sustenabilă.

Reducerea evaziunii fiscale: Prin simplificarea sistemului fiscal şi reducerea poverii imediate asupra profitului nerepartizat, se pot reduce încercările de evaziune fiscală sau de optimizare fiscală agresivă, deoarece companiile nu vor mai simţi că sunt pedepsite cu un impozit doar pentru că s-au descurcat bine. Astfel, vor fi încurajate să acumuleze capital şi să reinvestească fondurile în dezvoltarea şi extinderea afacerii, în loc să recurgă la mecanisme complexe pentru evitarea impozitării.

Alinierea la modele internationale de succes: Modelul estonian de impozitare a profitului distribuit a demonstrat că poate genera un cadru fiscal stabil şi predictibil, favorabil dezvoltării economice pe termen lung. În Estonia, acest sistem a condus la creşterea investiţiilor, la capitalizarea companiilor şi la o economie înfloritoare bazată pe inovare si tehnologie. Adoptarea acestui model în România poate genera rezultate similare şi poate contribui la creşterea competitivităţii economiei naţionale pe pieţele internaţionale", se arată în document.

 

Motivul principal al emiterii acestui act normativ este necesitatea de a adapta regimul fiscal la nevoile actuale ale economiei naţionale şi de a încuraja reinvestirea profiturilor, cu scopul de a stimula creşterea economică sustenabilă şi de a transforma România într-un hub atractiv pentru investiţii şi afaceri.

Având în vedere că prin prezenta propunere s-ar impozita doar profitul distribuit, se impune corelarea cu impozitul pe dividende, astfel încât profitul realizat şi distribuit să nu mai conducă la impozitarea sa şi sub formă de dividende. Propunere legislativă prevede şi măsuri anti-abuz, respectiv faptul că cheltuielile nedeductibile vor fi asimilate distribuirilor (dividendelor).

 

Impactul socio-economic

 

Iniţiatorii explică: "Implementarea impozitului pe profitul distribuit va stimula mediul de afaceri prin reducerea presiunii fiscale asupra profitului reinvestit, permiţând întreprinderilor să aloce mai multe resurse pentru expansiune si inovare. Această măsură este de aşteptat să ducă la crearea de locuri de muncă, să stimuleze creşterea competitivităţii firmelor locale şi să sprijine sectoarele economice strategice în plus, întreprinderile vor fi motivate să-şi reinvestească profiturile în dezvoltarea propriei afaceri, ceea ce va contribui la o economie mai dinamică şi mai stabilă.

Pentru cetăţeni, pe termen lung, aceasta ar putea conduce la o creştere a nivelului de trai prin îmbunătăţirea ofertei de locuri de muncă, creşterea salariilor şi stimularea economiei locale prin investitii sporite."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China

pixel