Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
Schimbările cuprinse în proiectul legislativ vizează sporurile acordate tuturor bugetarilor, inclusiv salariaților din învățământ, din sistemul de sănătate, din domeniul culturii, din diplomație, justiție, apărare, poliție și funcționarilor publici.
Sporuri pentru condiții deosebite. Varianta decisă de Guvern
Guvernul și-a angajat luni răspunderea pentru acest proiect în fața Parlamentului, cu ceva modificări față de forma inițială. Documentul nu mai are nevoie de votul celor două Camere ale Parlamentului.
Astfel, potrivit noii propuneri a Guvernului, sporurile acordate bugetarilor vor fi înghețate în 2020 la nivelul plătit în decembrie 2019. "Înghețarea" e valabilă și pentru indemnizații, prime, compensații ș.a. asemenea.
"Începând cu 1 ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții", scrie în proiect.
Propunerea inițială
Guvernul stabilise inițial un mod diferit de calcul pentru sporuri. Inclusiv definiția sporului era propusă pentru modificare, astfel încât să includă două alternative de calcul, una dintre ele fiind stabilirea sporului ca procent din salariul de bază minim brut garantat în plată.
Totul despre salariile românilor. Ce se schimbă în 2020
Apoi, erau modificate numeroase sporuri pentru condiții deosebite, periculoase și grele de muncă din anexele Legii salarizării bugetare: majoritatea sporurilor erau transformate din 15% din salariul de bază în 25% din salariul minim brut.
Salariul de bază reprezintă, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017, “suma de bani la care are dreptul lunar personalul plătit din fonduri publice, corespunzător funcției, gradului/treptei profesionale, gradației, vechimii în specialitate”.
Din ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se va majora de la 2.080 la 2.230 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...